• guztav06

    Går det att göra den här gluten och laktosfri?

    Går det att göra min cheesecake gluten och laktosfri?

    digestivekex
    smör
    kesella
    cremefraiche
    gelesocker

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-08 18:09
    Botten:
    22digestivekex
    115gram smör

    fyllnig:
    3dl kesella
    3creme fraice
    1.5dl gelesocker

    topp:
    3dl gelesocker
    0.75dl bär
    6dl röd saft

  • Svar på tråden Går det att göra den här gluten och laktosfri?
  • Teskedsmamman

    Smör, kesella cremefraiche finns laktosfria, kesella hoppar jag alltid över och kör enbart med laktosfri färskost.

    Disgestivkex finns glutenfria.

    Jag gör snabbt och enkelt pepparkakscheesecake gluten/laktosfri.

    Fast det låter som en väldans krångligt recept...


    Mina bloggar: ☆ Virkaholic ☆ och tesked.blogspot.com/
  • Anna XYZ

    Jag tål själv inte mjölk, men poängen med en cheesecake - förlåt - är att det ska vara de rätta ingredienserna, när man ersätter blir det inte riktigt detsamma /smakar annorlunda/.

    Här är - som alternativ - ett par andra recept som jag slog upp i en bok hemma:

    Obs! Tänk på att fett innehåller mjölk, så för att undvika mjölk måste du ta mjölkfritt margarin.

    GLUTENFRI MÖRDEGSBAKELSE MED CITRON
    150 g rårismjöl
    25 g rismjöl
    rivet skal av 1 citron
    50 g strösocker
    125 g mjölkfritt margarin + fett till formen (Obs! Carlshamns är ett bra märke)
    1 msk råsocker

    1. Sikta mjölet och det malda riset i en skål och blanda i rivet citronskal och socker. Tillsätt margarin och knåda försiktigt till en slät deg. Arbeta inte degen för länge (blir kladdig). Täck över och kyl degen i c:a 30 minuter.
    2. Tryck ned degen i en smord bakform med 18 cm diameter. Nagga botten med en gaffel och markera hur tårtan ska skäras upp i tårtbitar. Ställ kallt i 15 minuter.
    3. Grädda kakan i 160 C varm ugn 35-40 minuter eller tills den är blekt gul. Ta ut den ur ugnen och strö över råsocker. Låt kakan svalna i formen, lägg sedan upp den på ett galler för att kallna.
    Variation: Byt ut 25 g av sockret mot 50 g russin.

    SNITTKAKOR MED HIRS OCH TRANBÄR
    125 g mjölkfritt margarin + fett till plåten
    50 g råsocker
    2 msk ljus sirap
    250 g hirsflingor eller havregryn
    1 msk torkade tranbär (eller lingon)

    1. Lägg margarin, socker och sirap i en kastrull och värm försiktigt tills fett och socker smält. Ta av kastrullen, blanda ner hirsflingorna (eller havregrynen) och de torkade tranbären. Rör om ordentligt.
    2. Smörj en fyrkantig ugnsform som har 20 cm sida. Lägg upp blandningen i formen och jämna till ytan med en stekspade. Grädda i 180 C varm ugn i ungefär 30 minuter eller tills kakan är gyllenbrun.
    3. Låt svalna i formen ungefär 5 minuter, skär sedan upp den i 16 bitar. Låt svalna helt, ta därefter upp bitarna ur formen och förvara dem i lufttät burk.

  • Teskedsmamman

    Mjölkfri är inte samma som laktosfri, som laktosintolerant tål man mjölk men inte mjölksocker (laktos) så den blir likadan som om man gör på vanliga produkter.

    TS: Testa med att göra fyllning av färskost, ägg och mjöl istället, blir mycket godare än den du har skrivit.


    Mina bloggar: ☆ Virkaholic ☆ och tesked.blogspot.com/
  • Nina1982

    men kesella finns inte laktosfritt...

    annars kan man ju byta ut alla mjölkprodukterna mot laktosfria, gluten har jag däremot ingen koll på... men byt ut kesellan mot creme cheese, valio har en laktosfri, tofulines smakar inge bra tycker jag =)


Svar på tråden Går det att göra den här gluten och laktosfri?