Jag tål själv inte mjölk, men poängen med en cheesecake - förlåt - är att det ska vara de rätta ingredienserna, när man ersätter blir det inte riktigt detsamma /smakar annorlunda/.
Här är - som alternativ - ett par andra recept som jag slog upp i en bok hemma:
Obs! Tänk på att fett innehåller mjölk, så för att undvika mjölk måste du ta mjölkfritt margarin.
GLUTENFRI MÖRDEGSBAKELSE MED CITRON
150 g rårismjöl
25 g rismjöl
rivet skal av 1 citron
50 g strösocker
125 g mjölkfritt margarin + fett till formen (Obs! Carlshamns är ett bra märke)
1 msk råsocker
1. Sikta mjölet och det malda riset i en skål och blanda i rivet citronskal och socker. Tillsätt margarin och knåda försiktigt till en slät deg. Arbeta inte degen för länge (blir kladdig). Täck över och kyl degen i c:a 30 minuter.
2. Tryck ned degen i en smord bakform med 18 cm diameter. Nagga botten med en gaffel och markera hur tårtan ska skäras upp i tårtbitar. Ställ kallt i 15 minuter.
3. Grädda kakan i 160 C varm ugn 35-40 minuter eller tills den är blekt gul. Ta ut den ur ugnen och strö över råsocker. Låt kakan svalna i formen, lägg sedan upp den på ett galler för att kallna.
Variation: Byt ut 25 g av sockret mot 50 g russin.
SNITTKAKOR MED HIRS OCH TRANBÄR
125 g mjölkfritt margarin + fett till plåten
50 g råsocker
2 msk ljus sirap
250 g hirsflingor eller havregryn
1 msk torkade tranbär (eller lingon)
1. Lägg margarin, socker och sirap i en kastrull och värm försiktigt tills fett och socker smält. Ta av kastrullen, blanda ner hirsflingorna (eller havregrynen) och de torkade tranbären. Rör om ordentligt.
2. Smörj en fyrkantig ugnsform som har 20 cm sida. Lägg upp blandningen i formen och jämna till ytan med en stekspade. Grädda i 180 C varm ugn i ungefär 30 minuter eller tills kakan är gyllenbrun.
3. Låt svalna i formen ungefär 5 minuter, skär sedan upp den i 16 bitar. Låt svalna helt, ta därefter upp bitarna ur formen och förvara dem i lufttät burk.