• Kavat

    Mjölkallergitråden - bebisar

    Mjölkallergitråden - bebisar


    Här samlas vi föräldrar till spädbarn med mjölkallergi för att ställa frågor om mjölkfri kost vid amning, ersättning, välling, gröt, kalcium, symptom och provtagningar.

    Komjölksproteinallergi innebör att man reagerar med en allergisk reaktion mot ett eller flera proteiner i komjölken. Samtidig allergi mot get- och fårmjölk är mycket vanlig. Vid allergi mot mjölk ska man hålla en strikt mjölkfri diet. Laktosfritt är inte mjölkfritt!

    Svar på de vanligaste frågorna finns här:
    www.mjolkfri.com Fakta, Dietist-hjälp, recept mm
    www.growingpeople.se Information om mjölkallergi, mjölkfri kost
    www.allergisidan.com Information och personlig berättelse
    www.celiaki.se Svenska Celiakiförbundet
    Ingredienslexikon och översättningskort för resan
    www.allergimat.com Recept för mjölkallergiker m.fl.
    www.gilbertson.nu/kokbok/ Nicklas Kokbok Recept för mjölk-och sojaallergiker.
    www.tasteline.com Fler recept
    www.meadjohnson.nu Recept på välling mm på Nutramigen
    www.mjolkframjandet.se/start Mjölkfrämjandet. Kalciumbehov mm.
    www.karolinska.se Fakta om mjölkallergi, kostråd.

    Recept på vällingar:
    www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b43681.html
    Recept på barngröt:
    www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b43684.html
    Blå Myrans mjölkfria bloggar om mjölkallergi, och recept på mat, fika och barngrötar mm:
    www.familjeliv.se/hem/bla_myran/blogg.php
    K Kavat blandade blogg om mjölkproteinallergi, ersättningar, hur mycket kalcium mm: www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b103288.html
    Amuletts blogg med tips på bl.a mat vid mjölkallergi
     www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b113859.html

    Mjölkistråden - barn & vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50743863.html
    Allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html
    Äggallergi-tråd:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50633598.html

    Recepttråd för mjölkproteinallergiker del 2 www.familjeliv.se/Forum-5-72/m39689357.html
    Bak/fika/godisrecepttråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Matrecept tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m36477506.html

    Info från barnallergisektionen angående mjölkallergi- står bla.a vid sen reaktion då ska provocering räcka för diagnos.www.barnallergisektionen.se/stenciler_nya06/d7_komjolk.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 20:00
    NY Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 21:03
    Miralicias blogg med tips, recept och fakta: utanallt.blogspot.com
    Mjölkbeteckningar: utanallt.blogspot.com/2010/03/innehallsforteckningsguide-mjolkprotein.html
    Istället för mjölk: utanallt.blogspot.com/2010/08/istallet-for-mjolk.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-04 18:15
    FASS om hur man fastställer en allergi främst genom uteslutning och provocering www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-12-13 18:45
    Hur man fastställer en allergi, enligt FASS, genom uteslutning och provocering: www.fass.se/LIF/illness/ViewIllness.action&userType=2&docType=95&docTitle=Allergier+och+%C3%B6verk%C3%A4nslighet

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-02-01 13:16
    Artikel om att det är extremt ovanligt med laktosintolerans bland bebisar och att det i så fall kan bero på annan sjukdom som t.ex celiaki. www.lakartidningen.se/07engine.php
  • Svar på tråden Mjölkallergitråden - bebisar
  • Mamma Tes

    K Kavat: -Effekterna av en vanliga? Hon hat ätit vanlig ersättning 9 veckor nu och nu det senaste har hon verkligen inte kräkts lika mycket som förut. Men så började vi med nutran och då satte det igång med mycket kräk igen.


  • Tibell

    Jag hänger med här tills vi vet om det är allergi eller inte..ni är ett härligt gäng så om det är okej för er stannar jag kvar ett tag!

    Det jobbiga för oss är att jag inte tror mig själv heller riktigt. Jag försöker hitta andra anledningar till att bajset kommit igång och att utslagen blossar upp. Om det är för att jag förnekar eller för att hon inte alls är allergisk vet vi ju inte. Men samtidigt låter det som allergi eftersom det blossade upp i dag samt vid pricktestet! Sen gör det väl inte lättare att ingen annan i omgivningen tror en. Tillslut börjar man undra om man själv är hypokondriker?!

  • Skogsrå

    Hej, jag har följt diskussionerna i den här tråden och dess föregångare i ungefär en vecka. Har en snart tre veckors gammal son och eftersom både storasyster och pappa var allergiska mot komjölk som bebisar har vi nu bestämt oss för att försöka köra mjölkfritt från start. Med dottern fick jag inte igång mjölkproduktionen ordentligt, så jag la ner allt sånt när vi fick konstaterat att hon inte tålde mjölk, men denna gång har jag massor av bröstmjölk som sonen får till alla mål utom ett till två nattmål. Jag tänkte först att laktosfritt skulle funka för min del, men har förstått att det gör det ju inte alls tyvärr...

    En väldigt konkret fråga som jag har i dagsläget: finns det något vettigt alternativ till komjölk att ha i kaffe, för mig som behöver en kopp kaffe med mjölk per dag? Havremjölk tycker jag funkar bra till flingor o dyl, men i kaffe är den verkligen ingen höjdare.

  • Kavat
    Mamma Tes skrev 2010-02-14 13:44:54 följande:
    K Kavat: -Effekterna av en vanliga? Hon hat ätit vanlig ersättning 9 veckor nu och nu det senaste har hon verkligen inte kräkts lika mycket som förut. Men så började vi med nutran och då satte det igång med mycket kräk igen.
    Det är jätte svårt att säga bara så här, men lite kort.
    Kolikbebisar skriker mycket och ofta. Kolik är ett sk. samlingsnamn för "skrikande bebis".
    Bebisar med allergier skriker ofta mycket och ofta för att de har ont i magen. Bebisar med allergier kräks också ofta. De kan även få diarrér, förstoppning, eksem och andra symptom, men det har ibland bara något eller några symptom.
    Den absolut vanligaste allergin bland bebisar är mjölkprotein.

    Så att du blev rekomenderad att sluta med mjölkprotein är ingen slump. Ammar du också, eller äter hon enbart ersättning?

    Det jag försökte förklara var att om  hon är mjölkallergisk så kan det ta ett tag innan magen blir skadad och nu är kanske den gränsen nådd och hon spyr mer för att hon är allergisk mot mjölkprotein.
    Men detta är bara en tanke, det kan naturligtvis vara så att hon inte tål något i Nutramigen
    Nutramigen www.meadjohnson.se/vara-produkter/nutramigen1/
    Ingredienser: Majsglukossirap, vegetabiliska oljor (palm, kokosnöt, soja, solros), kaseinhydrolysat, modifierad majsstärkelse, mineraler (fosfor, kalium, klorid, kalcium, magnesium, järn, zink, koppar, mangan, jod, molybden, krom, selen), aminosyror (L-cystin, L-tyrosin, L-tryptofan), vitaminer (C, E, niacin, pantotensyra, A, B1, B2, B6, folsyra, K1, biotin, D3, B12), kolin, inositol, taurin, L-karnitin.

    och är det så att hon är allergisk mot Nutramigen,  så talar det tyvärr för att hon även inte tål mjölkprotein för att det är relativt vanligt att man är/blir allergisk mot mer än en sak och ovanligt att hon skulle tåla mjölkprotein men inte klara av t.ex sojaolja.

    Men detta är bara gissningar baserat på fakta och erfarenheter, ingen sanning för er.
  • Kavat
    Tibell skrev 2010-02-14 14:53:32 följande:
    Jag hänger med här tills vi vet om det är allergi eller inte..ni är ett härligt gäng så om det är okej för er stannar jag kvar ett tag! Det jobbiga för oss är att jag inte tror mig själv heller riktigt. Jag försöker hitta andra anledningar till att bajset kommit igång och att utslagen blossar upp. Om det är för att jag förnekar eller för att hon inte alls är allergisk vet vi ju inte. Men samtidigt låter det som allergi eftersom det blossade upp i dag samt vid pricktestet! Sen gör det väl inte lättare att ingen annan i omgivningen tror en. Tillslut börjar man undra om man själv är hypokondriker?!
    Ja, här hänger många hypokondriker. Tror det är rätt många av oss som känt oss som det, så du är inte ensam. Klart du ska hänga kvar, alldeles för många symptom för att vara slump.
  • EL I
    Tibell skrev 2010-02-14 14:53:32 följande:
    Jag hänger med här tills vi vet om det är allergi eller inte..ni är ett härligt gäng så om det är okej för er stannar jag kvar ett tag! Det jobbiga för oss är att jag inte tror mig själv heller riktigt. Jag försöker hitta andra anledningar till att bajset kommit igång och att utslagen blossar upp. Om det är för att jag förnekar eller för att hon inte alls är allergisk vet vi ju inte. Men samtidigt låter det som allergi eftersom det blossade upp i dag samt vid pricktestet! Sen gör det väl inte lättare att ingen annan i omgivningen tror en. Tillslut börjar man undra om man själv är hypokondriker?!
    haha skrev i andra tråden att det är PRECIS så jag känner mig. När inte någon tror på en, inte vänner, inte arbetskamrater och inte läkare, tja då blir ju första tanken att man är hypokondriker å barnets vägnar...
    skönt att veta att man inte är ensam!
  • Kavat
    Skogsrå skrev 2010-02-14 15:04:12 följande:
    Hej, jag har följt diskussionerna i den här tråden och dess föregångare i ungefär en vecka. Har en snart tre veckors gammal son och eftersom både storasyster och pappa var allergiska mot komjölk som bebisar har vi nu bestämt oss för att försöka köra mjölkfritt från start. Med dottern fick jag inte igång mjölkproduktionen ordentligt, så jag la ner allt sånt när vi fick konstaterat att hon inte tålde mjölk, men denna gång har jag massor av bröstmjölk som sonen får till alla mål utom ett till två nattmål. Jag tänkte först att laktosfritt skulle funka för min del, men har förstått att det gör det ju inte alls tyvärr... En väldigt konkret fråga som jag har i dagsläget: finns det något vettigt alternativ till komjölk att ha i kaffe, för mig som behöver en kopp kaffe med mjölk per dag? Havremjölk tycker jag funkar bra till flingor o dyl, men i kaffe är den verkligen ingen höjdare.
    Välkommen!
    Nje, skulle jag sagt. Alternativen som finns är ris och havre. Ricedream sägs smaka lite bättre än Carlshamn risdryck (kan tyvärr inte använda Ricedream pga sädesslagsallergier här hemma).
    Havre dryckerna smakar också lite olika mellan sorterna.

    Tyvärr är nog sojadrycker det som är godast i kaffet, och jag gillade vaniljsojadrtycken bäst. Dock är sojaallergi en vanlig kombination med mjölkallergi så de rekomenderar att man inte ska ge det till barn under 1 år pga risken. Sojaallergi växer heller inte bort lika ofta som mjölkallergi tyvärr.

    Men de säger inget om amning, alltså om mamman äter soja, även om risken naturligtvis finns! Så vågar och vill du testa så kan du ju testa soja och ha i bakhuvudet att det finns en viss risk. Sojaproteinen går alltså över i bröstmjölken liksom mjölkproteinet!

    Jag drack dock havredryck, men var tvungen att äta kex eller smörgås till för att dölja havresmaken. Men till slut vande jag mig, lagom till att vi tog bort havren.
  • Miralicia
    Kavat skrev 2010-02-14 16:56:27 följande:
    Välkommen! Nje, skulle jag sagt. Alternativen som finns är ris och havre. Ricedream sägs smaka lite bättre än Carlshamn risdryck (kan tyvärr inte använda Ricedream pga sädesslagsallergier här hemma). Havre dryckerna smakar också lite olika mellan sorterna. Tyvärr är nog sojadrycker det som är godast i kaffet, och jag gillade vaniljsojadrtycken bäst. Dock är sojaallergi en vanlig kombination med mjölkallergi så de rekomenderar att man inte ska ge det till barn under 1 år pga risken. Sojaallergi växer heller inte bort lika ofta som mjölkallergi tyvärr. Men de säger inget om amning, alltså om mamman äter soja, även om risken naturligtvis finns! Så vågar och vill du testa så kan du ju testa soja och ha i bakhuvudet att det finns en viss risk. Sojaproteinen går alltså över i bröstmjölken liksom mjölkproteinet! Jag drack dock havredryck, men var tvungen att äta kex eller smörgås till för att dölja havresmaken. Men till slut vande jag mig, lagom till att vi tog bort havren.
    Appropå vanilj så har ju Carlshamn komit med en havredryck med vanilj och rice Dram finns också i en vaniljvariant. De kan ju kanske vara något att testa med jämfört med de vanliga naturella havre- & risdryckerna för att ha i kaffet?
  • Miralicia
    Miralicia skrev 2010-02-14 18:13:41 följande:
    Appropå vanilj så har ju Carlshamn komit med en havredryck med vanilj och rice Dram finns också i en vaniljvariant. De kan ju kanske vara något att testa med jämfört med de vanliga naturella havre- & risdryckerna för att ha i kaffet?
    Rice Dream ska det naturligtvis stå
Svar på tråden Mjölkallergitråden - bebisar