• The Luckiest

    Fil/Yoghurt

    Har funderat så länge på vad skillnaden på fil o yoghurt är och bara måste få veta. Konstig fråga kanske, och oviktig men kan inte få det ur huvudet :P Någon som vet?

  • Svar på tråden Fil/Yoghurt
  • Hallonmun

    Både filmjölk och yoghurt syras med mjölksyrebakterier, det är bara olika bakteriekulturer som används. Yoghurtbakterierna gynnas i något högre temperaturer än filbakterierna.
    Bakterierna i yoghurt förbrukar mer laktos, mjölksocker, och därmed blir den syrligare än filmjölken. Det kan vara bra för både diabetiker och laktosintoleranta. Processen gör också att kasein fälls ut, vilket gör att yoghurten får en fastare konsistens.

  • Hallonmun
    The Luckiest skrev 2010-02-19 20:43:01 följande:
    Okej tack, så det ena är inte "nyttigare" än det andra?
    många yoghurtar är ju sötade, så det är viktigt att ha koll på innehållsförteckningen.
  • k a t t a

    fil och yoghurt har samma näringsvärde om man väljer samma fetthalt (osötad).


    kaseinutfällningen sker i båda, det är det som gör produkterna tjockare än vanlig mjölk. Man kan säga att det är bakteriernas bajs efter att de ätit upp mjölksockret
Svar på tråden Fil/Yoghurt