• camillas1985

    Knäckte svanskotan under förra förlossningen, hur stor är risken att det händer igen?

    När sonen krystades fram i slutet så knäcktes min svanskota på nå vis, vi antar att det var bakåt. Jag hade ont i flera månader efteråt och i höstas (ca 9 månader efter) var jag ute och plockade svamp och halkade på rumpan och då gjordes den illa igen. Kunde inte bära sonen upp för trapporna på en månad.
    Min fråga är då, hur stor risken är att det händer igen och om det finns något jag själv kan göra för att undvika det? Jag låg på sida när jag födde kanske en annan ställning är bättre eller så?
    Känner mig verkligen jätte orolig för att det ska hända igen.

  • Svar på tråden Knäckte svanskotan under förra förlossningen, hur stor är risken att det händer igen?
  • Förlossningspedagogen

    Hej Camilla!

    Aj, att knäcka svanskotan gör ooonnt och kan ta lång tid att bli bra igen. Du är orolig för att den ska få sig en ny knäck vid nästa förlossning - så vad kan du göra? Det finns flera saker som spelar in: hur barnet ligger, hur din svanskota ser ut/är böjd och vilken position du har. Det du kan ha viss kontroll över är just din ställning. Försök ha så upprätta, framåtlutande ställningar som möjligt. Då hänger magen med bebisen bort från ryggraden. Häng över en sackosäck eller stå och luta dig framåt över en byrå, stå på alla fyra och luta dig framåt. Ju mindre tryck bakåt, ju mindre ont brukar det göra.

    Visste du att svanskotan är en endorfinproducent? Dvs att den ökar din egen smärtlindring! Din partner eller barnmorskan kan försiktigt massera eller hålla över området där svanskotan är - brukar vara riktigt skönt, även innan förlossningen!

    Hälsningar
    Anna

Svar på tråden Knäckte svanskotan under förra förlossningen, hur stor är risken att det händer igen?