• pedagog86

    Åt rosa fläskfilé

    Ikväll åt jag och min sambo fläskfilé och jag upptäckte att köttet var lätt rosa efter att ha ätit 1½ skiva. Jag slutade genast att äta och gick och stekte på allt kött lite extra innan jag fortsatte att äta. Känner mig orolig nu för att det jag hann äta kan skada bebisen, är i vecka 15. Hur vanligt är det att fostret tar skada? Tacksam för svar!

  • Svar på tråden Åt rosa fläskfilé
  • zummar

    tror inte att du behöver vara ett dugg orolig faktiskt. som jag har fattat det så är det oerhört ovanligt att man råkar få i sig de parasiter? som kan vara skadliga för barnet.
    sen får man väl äta rosa kött bara det varit över 70grader....

    tror du kan ta det lugnt iaf, inget av mina barn har tagit skada när jag råkat äta lite lätt rosa kött.

  • La Lola

    Hade den varit fryst innan?


    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
  • pedagog86

    Okej, tack för snabbt svar! Känner mig lite lugnare av ditt inlägg. Hur vet jag att det varit över 70grader? Det rykte om köttet när det stektes så det måste ju ha varit ganska varmt i pannan iaf. Som tur är hann jag ju inte äta så mycket men känner mig lite orolig iaf. Skönt att höra att inget av dina barn tagit skada, får mig att andas ut lite.

    Nej den hade inte varit fryst innan. Vi köpte den ikväll och åkte hem och lagade mat direkt.

  • Ain

    Jag tror inte att det är sa stor risk - även om griskött är högrisk-kött. Det är inte speciellt manga som blir smittade i Sverige och du at ju inte sa mycket. Men även OM du skulle blivit smittad är det bara 15-20% risk att bebisen ocksa blir smittad.

  • Larssib

    Rosa fläskfilé är inte så farligt som man tror. Det är ganska vanligt. Lätt rosa då såklart. Om köttet varit upphettat till 70 grader så är det definitivt genomstekt och är inte rosa längre.. Så länge det är svenskt kött så har du ingenting att oroa dig över!

    Jag hoppas det går bra!

  • fallingstar

    Har ätit lite rosa kött ett par gånger under graviditeten, hitills har de gått bra :)
    Men då har köttet varit fryst i minst 3dygn innan och hettats upp till 70grader men hjälp av ungstempsticka...

  • La Lola
    fallingstar skrev 2010-03-19 10:38:40 följande:
    Har ätit lite rosa kött ett par gånger under graviditeten, hitills har de gått bra :) Men då har köttet varit fryst i minst 3dygn innan och hettats upp till 70grader men hjälp av ungstempsticka...
    Har det varit fryst i 3 dygn så behöver du ju inte hålla koll på temperaturen (om det nu inte krävs för en viss sorts kötträtt dvs).
    *mamma till Alma 9 år (-00) och Hedda 1 år (-09)*
  • Muffinsmamman

    köttfärs skall alltid vara genomstekt oavsett om det varit fruset eller ej!


    Pedagog86, köp en stektermometer i mataffären nästa gång du handlar :), då vet du om du är på den säkra sidan.

Svar på tråden Åt rosa fläskfilé