• Eldtroll

    Knåda med elvisp?

    Har nyligen börjat surdegsbaka, och inser att jag inte kommer orka med att knåda manuellt i framtiden. Funderar på att antingen köpa mig en assistent, som är svindyra, eller testa att knåda bröddegen med min elvisps degkrokar.


    Någon med erfarenhet av att knåda med elvisp, fungerar det och hur skall man tänka med hur länge man skall köra, de flesta recept utgår ju från en assistent? Kommer man "bränna ut" elvispen?
  • Svar på tråden Knåda med elvisp?
  • MBert

    Det går utmärkt att knåda med elvispens degkrokar om det är lite mindre satser (MAX 5 dl degvätska) och lösare deg (som ju oftast surdeg är). Sen finns det ju olika starka elvispar också, så en del klarar väl mer och andra riskerar väl att lukta bränt

    Annars är mitt råd att köpa assistent. Är du lite osäker och inte vill lägga så mycket pengar på en så är mitt tips Blocket el. dyl. Det finns ju alltid folk som vill ha det senaste eller som inte får plats med sin gamla assistent i sitt nya kök...

    Jag har ett bra basrecept på 3 dl degvätska som funkar att köra med elvisp. Det blir ett stort eller två små bröd:


    Surdegsbröd nr 1


    Basrecept


     


    Ett bra basrecept för surdegsbröd helt utan jäst, där man själv kan experimentera och byta mjölsorter. Även ett bra nybörjarbröd för dig med surdegsstart.


    Detta blir ett ljust, saftigt och mustigt bröd.


    Prova att byta 600 g vetemjöl mot lika mängd rågsikt eller 400 g vetemjöl och ca 150 g grovt rågmjöl (rågmjöl kräver mer vätska).


     


    200 g surdeg*
    300 g vatten (rumstemp.)
    600 g vetemjöl special
    10 g mörk brödsirap
    15 g salt

    Kör degen med degkrokar i minst 6 minuter (gärna 10) utan salt och sen 3 minuter med salt.


    Låt degen vila 1,5-2 timmar.


    Slå upp på lätt mjölat bakbord och vik in kanterna till ett runt eller avlångt bröd som får jäsa i jäskorg eller brödkorg klädd med mjölad kökshandduk i 6-7 timmar i rumstemperatur, alternativt i kylskåpet över natten, ca 11 timmar.


     


    Värm ugnen till 250° med bakplåt i så den blir het.


    Stjälp upp degen direkt på den heta plåten.


    Grädda i 250° i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200° och grädda brödet i 30-40 minuter (varmluft 175°).


     


    *Surdeg. Gör en fördeg av 100 g vetemjöl, knappt 100 g vatten 30-35° och 1 msk surdegsstart, som får stå i 8-12 h, alternativt använd surdegsstart direkt (se sep. recept på surdegsstart).


     

  • Eldtroll

    Tack för tipset!


    Nu råkar min surdeg vara en rågsurdeg, men en vacker dag gör jag säkert en vetesurdeg också. 
    Ska provknåda med elvispen nästa gång, misstänker att det finns en viss risk att jag ändå köper en bättre begagnad assistent...
  • Ulf Harrys Farsa

    Jag kör med degkrokarna i vanliga vispen, brinner den kostar en ny typ 200:-

    men en riktig assistent är ju bäst

  • MBert
    Eldtroll skrev 2010-03-06 17:40:03 följande:
    Tack för tipset! Nu råkar min surdeg vara en rågsurdeg, men en vacker dag gör jag säkert en vetesurdeg också.  Ska provknåda med elvispen nästa gång, misstänker att det finns en viss risk att jag ändå köper en bättre begagnad assistent...
    Jag har också en rågsurdeg och använder den för att göra en vetesurdeg. Det fungerar utmärkt.
    Du kan alltså antingen göra ovanstående på nymatad rågsurdegsstart, eller en fördeg (bäst resultat) med 1 msk surdegsstart (råg eller vete) och 100 g vetemjöl och 100 g vatten.
Svar på tråden Knåda med elvisp?