Färdiggrillade revben och kyckling?
Hur är det nu, får man äta färdiggrillad kyckling eller revben som man köper i charken, när man är gravid? Och hur är det med andra delikatesser som finns i charken, typ färdiga kycklingspett?
Hur är det nu, får man äta färdiggrillad kyckling eller revben som man köper i charken, när man är gravid? Och hur är det med andra delikatesser som finns i charken, typ färdiga kycklingspett?
Jajamen, inga problem. Bara det är ordentligt genomstekt, precis som när man inte är gravid.
Får inte gravida utanför vårt landsting livsmedelsverkets kostbroschyr längre?
Tur att den finns online.
Bakterier och parasiter
Det finns två infektioner som kan smitta via mat och som är speciella när man är gravid – listeria och toxoplasma. Risken att smittas är mycket liten, men om man blir smittad kan infektionerna i värsta fall orsaka missfall eller skador på fostret. Detta är mycket ovanligt. Fördjupad information om råden om listeria och toxoplasma finns på länkarna till höger.
Listeria och toxoplasma dör om maten hettas upp till rykande het. Toxoplasma dör också om maten fryses i tre dygn, men listeria överlever frysning.
Här är några råd som ytterligare kan minska risken att smittas:
Toxoplasmaparasiten kan också spridas med kattavföring. Läs mer på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), se länk till höger.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Gravida/
Visst har jag fått broschyren men blev mest tveksam till att färdiggrillat ju ofta ligger i värme och det känns inte riktigt fräscht tycker jag egentligen.
Här hemma brukar vi köpa hem grillad kyckling och ha typ pommes till, ibland. Oftast så slänger jag in kycklingen i ugnen med, så den håller sig varm och visst kan man mumsa på! Grillad kyckling är gott!