• Honeyrose

    oxfilé i ugn?

    hur länge ska man ha en oxfilé i ugnen . jag har ingen termometer för att kolla temperatur... vill ha den ganska välstekt.... behöver man steka den först eller bara in i ugnen?

  • Svar på tråden oxfilé i ugn?
  • crazy mom
    Helsteka
    Trimma bort ev. hinnor från filén och torka den torr. Salta och peppra ordentligt. Bryn det runt om i en het panna i smör och/eller olja. Stoppa sen in en stektermometer i den tjockaste delen av filén och lägg över den i en ugnsfast form. Ställ in den i ugnen på 125-150 grader tills termometern visar 55-60 grader (se ovan under tillagning), det tar ca 30-50 minuter beroende på temperatur och tjocklek. Låt vila i minst 10 minuter (eller 20 minuter i folie) innan du skär det i skivor.

    Klurigt att få rätt tid utan termometer...

    Men jag rekommenderar att du steker den före den ska in i ugnen. Blir en god yta på köttet.
  • Bedan

    Jag skulle inte rekommendera att helsteka en oxfilé i ugnen utan stektermometer. Hellre skulle jag isåfall steka den i skivor i stekpannan. Ska man ungssteka ett helt kött ska man helst bryna det runt omkring i stekpanna innan det åker in i ugnen för att köttet ska bli saftigare, ytan ska bli finare och det ska smaka bättre.

Svar på tråden oxfilé i ugn?