• Äldre 17 Mar 14:27
    1564 visningar
    1 svar
    1
    1564

    Hur vanligt är det med allvarliga bristningar vid en förlossning?

    Hur vanligt är det med allvarligare bristningar vid en förlossning i Sverige idag?

    Hur mycket bristningar räknas egentligen som "normalt"?

  • Svar på tråden Hur vanligt är det med allvarliga bristningar vid en förlossning?
  • Förlos­snings­pedago­gen
    Äldre 29 Mar 20:58
    #1

    Hej!

    Andelen allvarliga bristningar har ökat under senare år men varierar väldigt mycket mellan olika kliniker runt om i Sverige. På en del kliniker har man ca 3% andel allvarliga bristningar, på andra upp till 8%. Vad det här beror på diskuteras livligt. Man har inte kunnat se en direkt koppling till exempelvis bedövning, däremot tycks det finnas en viss koppling till ålder. Unga kvinnor som föder får också mindre bristningar än äldre. Ring och kolla med den klinik där du hoppas föda - hur ser det ut där?

    Bästa ställningen?
    En studie från USA visade att den förlossningsställning som leder till minst bristningar (i USA obs) var liggande på sidan. Varför kunde däremot inte studien förklara.

    Massera med olja
    Det finns några mindre studier (Canada) som menar att man kan minska risken för allvarliga bristningar genom att under sex veckors tid massera underlivet (särskilt mellangården som är området mellan anus och slidmynning) med olja både från insidan och utsidan. Både Lundmyr och Weleda har fina oljor men vanlig kallpressad olivolja är bra också!

    Min rekomendation är att också träna på krystning - framför allt på hur man krystar och slutar krysta för att kunna bromsa om det behövs. Att slappna av är lika viktigt som att kunna krysta - då hinner både du och kroppen med. Om du får en bedövning kanske du inte känner lika mycket och då är det bra om du kan be din barnmorska vara din "polis". Har du tränat innan kan du följa hennes instruktioner lättare.

    Lycka till!

    Kram
    Anna

Svar på tråden Hur vanligt är det med allvarliga bristningar vid en förlossning?