• nnx

    vad tänka på när man gör egen bearnaisesås?

    Så, vad är tricket för att fixa en god hemmagjord bearnaisesås? Och har ni nåt recept?

  • Svar på tråden vad tänka på när man gör egen bearnaisesås?
  • Stinis Olsson

    Massor med smör och var inte rädd för att syra till den ordentligt. Och framförallt- färsk dragon! Ska det göras på riktigt så ska det ju göras ordentligt{#lang_emotions_tongue_out}
    Good luck!


  • Pappa G

    Och använd en matberedare eller mixer så går det så mycket lättare..

  • LillTussa

    Alltid hålla vispen igång, jag kör elvisp.


    Och att smöret ska hålla tempen över 80 grader, annars skär det sig.
    Om äggulorna är små har jag i en extra.
    Tycker såsen smakar bättre med scharlottenlök.
    Nu har jag bara receptet i huvudet men jag använder mig av:
    4 scharlottenlökar
    1 msk dragon
    2 msk vatten
    3 msk vitvinsvinäger (ibland liite mer)
    3 stora äggulor (små äggulor, ta 4)
    300 g smör (riktigt, inte nåt margarin!)
    salt peppar
    persilja, en kruka lite drygt
    Fräs löken mjuk o lägg i dragon och låt fräsa med. Sen lägger du i vitvinsvinägern o vattnet. Låt reducera till drygt 1,5 msk vätska. Sila av. 
    Koka upp vatten i en kastrull o smält smöret, håll smöret varmt.
    Lägg den avsilade vätskan i en bunke, lägg i vattenbad.
    Sätt igång vispen, vispa ned äggulorna. 
    Vispa sedan långsamt i smöret, droppar i början och se att det tar ihop sig ordentligt. Stressa itne! I slutet kan man sätta i smöret i en smalsmal stråle men det brukar ge sig med tiden. 
    När allt smör är ivispat, peppra o salta o lägg i hackad persilja.
    Hoppas jag inte glömt nåt nu!
  • nnx

    Tusen tack! 


    Nu ska jag våga prova göra den också
  • LillTussa

    Om det skär sig, kan man alltid börja om med ny bunke, ny äggula. Och så sätter man i den skärda såsen i först i droppar, sen det som är kvar av smöret.

Svar på tråden vad tänka på när man gör egen bearnaisesås?