älgstek och lergryta
Ok effellare... jag har en liten älgstek och en lergryta. Hur gör jag?
Ok effellare... jag har en liten älgstek och en lergryta. Hur gör jag?
Från:
www.fryksdalen.com/lysviksodra/recept/alg_lergryta.htm
"Tages Älg i lergryta
4-5 personer:
1 kg älgkött, gärna med ben
2 morötter
2 lökar (gul)
2 purjolökar
1 lagerblad
11/2 tsk salt
1/2 tsk timjan
2 krm svartpeppar
2-3 dl buljong
ca 200 g kantareller
2 msk smör/margarin
1 dl finhackad persilja
Skär köttet i små grytbitar samt skala och skiva löken. Skär purjolök och morötter i bitar och varva kött och grösaker i en genomfuktad lergryta. Strö på kryddor och salt mellan varven. Häll på vätskan, lägg på lock och ställ in i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt grytan stå i ca 2 timmar. Bryn kantarellerna i matfettet och lägg dem i grytan under de sista 30 minuterna av tillagningstiden. Strö över persiljan före servering. Kokt potatis eller kokt ris passar bra."
Tack tack! Älgstek på söndag alltså...