• lillekatt

    När hälsa på kompis + nyfödd bebis för första gången?

    Min kompis fick barn i veckan och självklart är jag jätteglad för hennes skull. Jag skulle gärna vilja hälsa på henne när hon har kommit hem från sjukhuset (födde barnet med akutsnitt, så vet ej riktigt när hon får åka hem.) Eftersom jag bor ca 300 km från henne och äger ej bil, så betyder detta att jag, när jag kommer, skulle spendera flera timmar hemma hos henne och inte bara komma på ett kort 5-minuters besök. Under tiden hade jag tänkt att försöka avlasta henne så gott jag kan, genom att handla åt henne, laga middag osv, så att slipper känna att hon behöver passa upp mig när jag är där. Jag kommer självklart ringa henne och fråga när det skulle passa henne, men jag undrar när ni tyckte det var ok att vänner och bekanta kom och hälsade på under flera timmar? Hur lång tid tog det er för att "landa i er föräldraroll" och skapa nya rutiner så att ett besök inte blir stressande?

  • Svar på tråden När hälsa på kompis + nyfödd bebis för första gången?
  • Cupido

    Hej

    Det är så individuellt när man vill få besök. Vissa vill inte ha besök på flera veckor medan andra kan tänka sig besök direkt så fråga din kompis och var lyhörd för hur hon säger det. Hon kanske inte vill säga rent ut att hon inte orkar med besök så försök att "läsa av" henne {#lang_emotions_smile}

    Jag födde med akut snitt och jag ville gärna ha besök direkt men det är som sagt väldigt olika. Däremot så är det en gudagåva om du hjälper henne att laga mat, passar den lilla så hon kan duscha, städa, handla etc.

    Mvh
    /Annie

  • juna

    Det beror som föregående säger mycket på hur hon tycker att det är, så väldigt olika tror jag. Hur nära vänner är ni? Jag skulle inte ha velat ha någon jag inte kan vara helt mig själv med, hemma hos mig flera timmar, de första veckorna. Man är väldigt känslig och kan t ex ha ont i brösten, vara sjuuukt trött, gråtig för inget etc. Och så beror det ju även på hur bebisen är. Vår skrek och skrek de två första månaderna och då ville man bara stänga in sig. Mitt tips; fråga henne. Och var vääldigt lyhörd när du åker dit. Ibland kanske man tror att man är helt ok, sen plötsligt rasar allt och man börjar gråta etc.

  • Ängaboll

    Fråga henne! En del anpassar sig fortare än andra.
    Hos mig var folk välkomna så fort jag kom hem från bb, men jag hade en väninna som inte ville ha besök på hela första månaden så det är väldigt olika!!
    Det är bättre hon får en chans att avgöra när hon vill ha dig där ;)

  • lillekatt

    Tack för alla svar. Jag ringde faktiskt henne igår och pratade lite. Många av hennes släkt har redan varit och hälsat på henne på sjukhuset, men det lät lite på henne att hon tycker det är jobbigt med så mycket besök (hon har en ganska så stor släkt) så tätt efter förlossningen. Vi snackade dock om att jag kanske skulle kunna hälsa på henne om en månad, så får hon tid att landa och skapa rutiner med bebisen också.


    Hon lät även glad för att jag erbjöd mig handla och laga mat, så slipper hon tänka på sånt för att jag kommer.
    Har ni några tips på vad en liten 1-månaders bebis skulle tycka var kul att få? :)
  • Cupido

    Det absolut bästa du kan göra för barnet är att ta hand om mamman med just matlagning, städning etc kanske t.o.m. gå ut och gå med barnet så mamman får sova om hon har problem med att sova. 

    Annars så uppskattade jag omlottoppar så man inte behöver trä något över barnets huvud och nederdelar med fot (strumporna sparkar de bara av sig). En annan sak som kanske inte är så kul att ge men desto bättre att få om hon inte redan har det är en nässug, koksaltslösning att droppa i näsan om barnet är täppt, stolspiller av alvedon, trubbig sax och liknande. Det är som sagt kanske inte så kul att ge men om de vaknar en natt och barnet inte kan sova för att det är täppt i näsan så lovar jag att hon är tacksam över de prylarna {#lang_emotions_wink}

  • Purlan

    Haha, vad olika. Själv hatade jag nederdelar med fot till min son och jag hade lika ofta vanliga bodys som omlotter för omlotterna tycker jag var så dryga att knäppa  


    Jag tror att du kan köpa vad som helst egentligen. När jag har gett bort presenter till nyfödingar har jag ofta köpt någon leksak de kan ha längre fram, typ nån BRIO-grej. Oftast får man ju så mycket kläder i present ändå och jag har märkt att leksaken blivit uppskattad.
Svar på tråden När hälsa på kompis + nyfödd bebis för första gången?