kåa skrev 2010-03-31 19:55:59 följande:
Jag vill undvika alla konstiga tillsatser som inte egentligen hör hemma i mat. Vi vet ju inte på sikt vad det gör med vår kropp. Jag vet inte så mycket om Maltodextrin förrutom att det är ett kemiskt framtaget ämne som ska förändra smak eller konsistent på maten.I vår familj försöker vi laga så "ren" mat som möjligt från grunden, så det känns fel att köpa ett halvfabrikat till den man är mest rädd om, sitt barn.Hur gjorde man förr? Alla gick väl inte omkring med tex. järnbrist för att de åt hemmagjord mat? Och hur gör man i andra länder?Måste ju finnas massa erfarneheter där ute!
Förr så avnavlade man mycket senare vid förlossningen än vad som sker på många idag, därför var järnbrist inte något som var vanligt eftersom barnet fick behålla sitt blod från början.
Finns studier kring hur järnbrist ser ut i u-länder och den existerar i princip bara bland barn födda på sjukhus som avnavlats tidigt.
Om du gör egen aprikospuré och serverar till gröten (kokar torkade, osvavlade aprikoser i lite vatten och sedan kör i mixer) kan det ibland räcka som järnberikning av vanlig hemmagjord havregrynsgröt.