• Pergosyskon

    Kan man skicka hembakat tunnbröd,utan att det förstörs?

    Har bekanta i Norrland (jag bor i skåne) som ibland bakar tunnbröd, och det är så supergott,nu ska de ev baka en omgång till,och jag vill så gärna köpa en del tunnbröd av de,men kan man skicka tunnbröd med posten utan att de förstörs? Hade tänkt att de skickar frysta bröd,men det kanske inte är bättre?

    Någon som gjort detta?

  • Svar på tråden Kan man skicka hembakat tunnbröd,utan att det förstörs?
  • Bluemint

    Är det hårda tunnbröd så kan det ju vara lite besvärligt med packningen. Har jobbat på posten och allt hanteras ju inte varsamt direkt Möjligtvis med en massa silkespapper/bubbelplast skrynklat runt så de inte far omkring och sen en hård kartong. Mjuka tunnbröd borde ju vara lättare, men också där med en hård kartong ytterst.

  • MBert

    Verkar handla om mjuka tunnbröd för hårda fryser man väl inte?

    TJa. De är ju inte precis nybakta när de kommer till dig och risken är tyvärr stor att de inte är så fräscha som du hoppas efter en vända i landet på bl.a. lastbil.
    Tipset är nog att packa in dem väldigt väl i lufttäta plastpåsar. Att frysa dem är ingen idé eftersom det ändå tinar på vägen till dig.

    Men mitt bästa tips är att få receptet och baka dem själv.
    Det är inte så svårt att baka tunnbröd själv, men det tar tid.

  • Pergosyskon

    Tack för alla svar,,, Ja det handlar om mjuka tunnbröd, har tyvärr inte möjlighet att baka själv då vi varken har utrymme eller spis/ugn för det

  • MBert
    Pergosyskon skrev 2010-04-13 19:53:23 följande:
    Tack för alla svar,,, Ja det handlar om mjuka tunnbröd, har tyvärr inte möjlighet att baka själv då vi varken har utrymme eller spis/ugn för det
    Jag bakar i en stekpanna på spisen. Funkar kanon!
    Du kan få ett förenklat (snabbt) recept om du vill där det bara är att röra ihop smeten, kavla tunnt och grädda i stekpanna, s.k. stompabröd. Det är lite som scones eftersom det har bikarbonat (huvudingrediensen i bakpulver).

    13-15 dl rågsikt eller vetemjöl
    2 tsk salt
    2 tsk bikarbonat
    5 dl filmjölk
    50 g rumsvarmt smör eller margarin
    ¾ dl ljus sirap

    Blanda de torra ingredienserna i en bunke, börja med den mindre mängden mjöl och spara resten till utbakningen. Tillsätt övriga ingredienser och rör snabbt samman till en slät men något kladdig deg.
    Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 30 jämnstora bitar. Forma degbitarna till runda bullar som kavlas ut till ca 20 cm i diameter. I slutet kavlas varje kaka med en kruskavel.
    Värm en torr stekpanna och grädda kakorna efter hand på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. Stapla de nygräddade kakorna efterhand och täck med en bakduk så att de inte torkar medan de svalnar. Förvara det kalla brödet i lufttät förpackning.
  • Little Ms Chatterbox

    Strax norr om Växjö finns det en kvinna som bakar tunnbröd på norrlädskt vis, de har byggt en ugn helt enligt alla regler för att baka riktigt norrländskt tunnbröd.
    Jag vet att hon har en sida på nätet men kommer inte ihåg vad den heter. Kommer nog träffa kvinnan i morgon och kan höra, länkar om du är intresserad.


  • MBert
    Little Ms Chatterbox skrev 2010-04-14 17:47:02 följande:
    Strax norr om Växjö finns det en kvinna som bakar tunnbröd på norrlädskt vis, de har byggt en ugn helt enligt alla regler för att baka riktigt norrländskt tunnbröd. Jag vet att hon har en sida på nätet men kommer inte ihåg vad den heter. Kommer nog träffa kvinnan i morgon och kan höra, länkar om du är intresserad.
    Mmmm
    Ja det ska ju helst bakas i en riktig stenugn. Men har man bara ett bra recept så funkar spisen eller ugnen också bra. Här är ett gammalt recept på mjukt norrländsk tunnbröd. Eftersom jag brukar baka på ett helt paket jäst så förstår ni kanske att det tar tid, men så har jag desto fler, styckfryst i frysen bara tina.

    12-15 st.


     


    50 g smör eller margarin


    5 dl mjölk


    ¼ pkt (12 g) jäst


    0,5 tsk salt


    0,5 dl socker


    2 msk sirap


    0,5 tsk hjorthornsalt


    1,5 dl grahamsmjöl


    2 dl rågsikt


    7 dl vetemjöl


    Vetemjöl till utbakningen

     


  • MBert

    Beskrivningen?
    Tja blanda ihop ingredienserna och låt jäsa ca 30 minuter. Ta en klutt deg som rullas till en bulle och kavlas ut tunnt, gärna sista taget med kruskavel, med rätt mycket mjöl. Borsta av ev. mjöl och lägg försiktigt ner i varm torr stekpanna (man kan ta kaveln till hjälp och rulla upp de tunna kakorna där när de ska flyttas till stekpannan). Grädda ca 2 minuter på varje sida eller i en 300 gradig varm ugn ca 3 minuter. Och låt svalna väl insvept i bakhanddukar.

Svar på tråden Kan man skicka hembakat tunnbröd,utan att det förstörs?