Pergosyskon skrev 2010-04-13 19:53:23 följande:
Tack för alla svar,,, Ja det handlar om mjuka tunnbröd, har tyvärr inte möjlighet att baka själv då vi varken har utrymme eller spis/ugn för det
Jag bakar i en stekpanna på spisen. Funkar kanon!
Du kan få ett förenklat (snabbt) recept om du vill där det bara är att röra ihop smeten, kavla tunnt och grädda i stekpanna, s.k. stompabröd. Det är lite som scones eftersom det har bikarbonat (huvudingrediensen i bakpulver).
13-15 dl rågsikt eller vetemjöl
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
50 g rumsvarmt smör eller margarin
¾ dl ljus sirap
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, börja med den mindre mängden mjöl och spara resten till utbakningen. Tillsätt övriga ingredienser och rör snabbt samman till en slät men något kladdig deg.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 30 jämnstora bitar. Forma degbitarna till runda bullar som kavlas ut till ca 20 cm i diameter. I slutet kavlas varje kaka med en kruskavel.
Värm en torr stekpanna och grädda kakorna efter hand på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. Stapla de nygräddade kakorna efterhand och täck med en bakduk så att de inte torkar medan de svalnar. Förvara det kalla brödet i lufttät förpackning.