• Noiis

    Kört? Tips och råd önskas

    Hej
    Jag har en kär vän till mig som inget hellre vill än att få barn.
    Men pga. hennes Diabetes så klarar hon inte av en graviditet. Dom har testat, men tyvärr har det resulterat i att hon blivit akut sjuk och dessutom fått missfall som följd.
    Hon har öppnat upp sina ögon för adoption och det är nåt hon och hennes blivande make har tittat på länge nu. Men iom att dom ännu inte är gifta har dom avvaktat tillsdess att bröllopet varit.

    Men,
    Hon satt här hemma hos mig igår och var så ledsen. Hon är helt säker på att dom inte kommer att få adoptera. För det hon har läst om sånt som inte få förekomma i familjen om man vill adoptera, förekommer i hennes fall. Så hon är nu helt nere och tror att det är tvär kört.

    Det som hon tror kommer fälla dom är:
    Hennes livstidslånga sjukdom
    Hon har universitets utbildning, han har inte gymnasiekompitens
    Dom har båda gått i terapi, han har fått antidepressiva medel. (förvisso flera år sedan, men endå)
    Åldern hon 25 han 35

    i övrigt så är dom skötsamma, halv bra ekonomi då hon går ur sin utbildning till hösten kommer ju ekonomin bli hästlängder bättre.
    Han har två barn sedan tidigare som bor hos dom på heltid.

    Vad säger ni? är det verkligen så kört som hon tror? Vad är värt att tänka på? vilka länder kan dom titta på, samt vart kan dom vända sig för att få hjälp?


  • Svar på tråden Kört? Tips och råd önskas
  • Emeli

    Nej, det behöver inte vara kört även om det finns försvårande omständigheter. Mycket beror på hur deras utredning formuleras. Din kompis bör göra två saker med det snaraste:

    * anmäla sig som sökande till minst en adoptionsorganisation. Innan hon betalar in avgiften bör hon lägga alla korten på bordet och beskriva situationen samt fråga om de kan hjälpa dem.

    * gifta sig. Många länder kräver några års äktenskap.

    Hennes livstidslånga sjukdom
    Diabetes är inget absolut hinder. De kommer inte att kunna adoptera från alla länder, men jag är övertygad om att det fortfarande finns kontakter (t.ex. Colombia, Sydafrika) som accepterar en välinställd och i övrigt frisk diabetiker. Både de svenska myndigheterna och barnets företrädare kan komma att kräva specialistläkarintyg, men ett sådant är inte svårt att fixa.

    Hon har universitets utbildning, han har inte gymnasiekompitens
    Hennes utbildning är absolut inga bekymmer, däremot begränsar hans dem ytterligare när det gäller land. Alla länder kräver inte lång skolgång. En liten undran i sammanhanget: kan han inte komplettera på kvällstid på komvux under tiden de väntar på att komma fram i köerna?

    Dom har båda gått i terapi, han har fått antidepressiva medel. (förvisso flera år sedan, men endå)
    Terapi är inget skäl till avslag. Möjligen kan anledningen till terapin vara det, men absolut inte terapin i sig. Den kan tvärtom ses som något positivt eftersom terapi ofta leder fram till ökad mognad och insikt om mycket som är viktigt i livet. Antidepressiva kan vara ett bekymmer. Äter han det fortfarande måste man ta upp dem, men om det var en  kort period för flera år sedan, kanske i samband med en personlig kris eller dödsfall, skulle jag fundera rejält om jag skulle nämna det. Man ska inte ljuga för utredaren, men herregud, vem tar upp (eller ens minns) alla mediciner man har ätit under korta perioder i sitt liv? I barnens ursprungsländer är man ofta  mycket rädd för psykisk sjukdom.

    Åldern hon 25 han 35
    Deras respektive ålder är inga problem. Hon har precis fått åldern inne, han närmar sig inte maxåldern 42 än på ett tag. Åldersskillnaden kan vara ett hinder i några få länder, t.ex. Korea. Hon är för ung för t.ex. Kina och Indien, men det finns ju andra länder.

    Han har två barn sedan tidigare som bor hos dom på heltid.
    Barn sen tidigare är både bra och en begränsning beroende på land. Bra att de bor hos pappan. Viktigt att de har en bra relation till sin pappa och styvmamma.

    Sammanfattningsvis är det hennes diabetes och hans antidepressiva som kan försvåra för dem. Om han inte längre äter den medicinen och klarar sig bra utan den, inte varit långtidssjukskriven de senaste tio åren och orkar arbeta heltid tycker jag inte att han behöver nämna den för vare sig läkaren som ska skriva friskintyget eller för utredaren. Varför ger din väninna upp redan innan hon har försökt, samtidigt som hon gråter? Vill hon verkligen ha ett barn måste hon planera för det och anstränga sig.

    Ett tips: utredaren kommer att begära in utdrag från f-kassan den senaste tio åren. Om någon av dem har varit långtidssjukskriven inom den perioden, kan det vara klokt att avvakta med att begära utredning. Det bästa är ju om sådant inte syns i några papper. Det är ändå så långa köer till de flesta länder att det inte brådskar med utredningen. Däremot är det som sagt bråttom med giftermål och att ställa sig i kö.

  • augustibruden

    Nej, hon får inte ge upp!!

    Det finns kommuner som godkänner saker som vissa kommuner ger avslag för och jag tror faktiskt att mycket handlar om helhetsintrycket.

    Jag kände precis som hon innan vi började med vår hemutredning men nu känner jag ingen oro alls för vår del.

  • Linnis

    Håller med Indras dotter till 100%. Man ska inte ge upp innan man provat. Har själv haft allvarlig sjukdom men fick bra hemutredning och passade in på flera länder (dock inte alla).


    Vill också ge en eloge till Indras dotter för ett fantastiskt bra och välformulerat inlägg.
  • emilia77

    Hej! Skulle vilja rekommendera Polen som adoptionsland!
     Bfa har Polen-be din väninna ringa dit och ställa sig som adoptionssökande så fort som möjligt.Det är smart att betala sökandeavgift till  flera organisationer- titta på sidan www.mia.eu

    Om din väninna planerar bröllop och inte är helt emot en kyrklig vigsel så skulle detta rekommenderas.

    Det är också en god idé att ringa till sin kommun,de har informationsmöten inför en eventuell adoption-d.v.s man förbinder sig inget men får bra information.

    Lycka till!

  • Noiis

    hej alla
    Tack för era svar! jag ska genast kopiera era svar och visa för henne!
    Ja dom gifter sig nu i sommar och kommer ha en kyrkligvigsel.

    Indrasdotter, Nja just nu kommer han inte kunna studera upp sina studier. största problemet är att han redan nu har ett ansträngande jobb som han arbeter övertid på varje dag bara för att hon ska kunna studera.
    Men sen när hon är klar så kommer han även lugna ner jobbet. hur det ser ut då, vet jag inte om han kommer ha tid att studera då heller då dom 2 barnen oxå kräver sin tid. men det låter ju inte som en tokig ide.

    Åter igen stort tack!

    om nån har nåt att tillägga så skriv gärna det vilka organisationer rekomenderar ni? vem på kommunen ska man kontakta? Läste nåt om familjerätten?


  • Emeli

    Man kontaktar familjerätten i sin kommun för att anmäla sitt intresse för adoption. Man blir då anvisad en kurs som man måste gå innan utredningen. Det kan vara kö eller väntetid till dessa kurser, men det gör inte så mycket eftersom det är kö till de flesta länder.

    Man anmäler sig som sökande till en eller flera adoptionsorganisationer. Anmälningsnumret omvandlas till ett könummer när man har fått sitt medgivande klart och organisationen kan börja arbeta för ens fall mer aktivt.

    ALLA de svenska organisationerna är seriösa och bra. Be din vän kontakta dem, tala vad som begränsar dem och fråga om just den organisationen kan hjälpa dem.

Svar på tråden Kört? Tips och råd önskas