jaghopparhögt skrev 2010-04-25 19:36:18 följande:
Man kan ju köpa pasta betydligt billigare än 15kr/kg normalt.
Ja kanske runt 10 kr/kg, men mycket billigare än så är det inte. Billigast är spagetti. Man blir ibland lurad av att ett paket bara innehåller 750 g eller så. Kolla jämförpriset.
Michanna skrev 2010-04-27 08:52:28 följande:
linser är något vi inte har provat. Hur gör man en bra linssoppa ??
När det gäller linssoppa är det förutom gott, snabbt, enkelt, billigt, nyttigt och lågt GI. En riktigt bra kombination alltså.
Den enklaste och billigaste består av linser och buljong;
1,5 dl röda torkade linser
5 dl buljong (vatten + en buljongtärning (kyckling, grönsaker eller kött, vad man behagar)
Skölj av linserna och koka upp dem i vattnet med buljong.
Låt koka på svag värme i ca 15 min
Ner med en stavmixer och passera eller vispa samman allt till en slät soppa.
Vill man lyxa till det lite mer så reder man av med lite grädde och tillsätter räkor;
Linssoppa med räkor
4 port
Ingredienser
3 dl röda linser
1 gul lök
1 msk smör eller margarin
1 l grönsaks- eller hönsbuljong
(2,5 dl torrt vitt vin)
0,5 tsk timjan eller 1 tsk basilika
1 äggula
1 dl vispgrädde
Salt
Vitpeppar
Garnering
400-500 g räkor med skal
1-1,5 dl creme fraiche
1-2 tsk riven pepparrot
2-3 msk finhackad persilja
Skölj linserna väl och låt rinna av i en sil.
Hacka löken fint och fräs den några minuter i smöret.
Tillsätt linser, buljong, (vin) och timjan. Låt koka under lock på svag värme i 15 minuter. Låt svalna lite och kör linserna i mixer (stavmixer) till slät puré.
Vispa samman äggula och grädde. Rensa räkorna och ta undan 8-12 st till garnering. Hacka resten och blanda dem med creme fraiche och pepparrot.
Koka upp och häll i ägguleredningen under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan och garnera med räkgrädden och hela räkor. Strö persilja över.