Bästa tårtan någonsin är farmors tårta! Den har flera namn, men vanligast är nog ändå pinocchiotårta, en sockerkaks- och marängbotten. Sockerkaka med maräng med flagad mandel på ovanpå. Enkel att göra och underbar att äta!
Fyllningen kan varieras i oändlighet, typ. Grädde är så klart ett måste, men sen kan man lägga i skivade jordgubbar eller göra som min farmor: skivad banan, kiwi och mandariner på burk. Mycket gott!
Det finns massor av recept på pinocchiotårta på nätet, men här kommer det receptet jag följde, ur Sju sorters kakor (ICA Bokförlag).
Pinocchiotårta, ca 12 bitar.
Ugnstemp 175 grader, varmluft 175 grader.
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk
Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
35 g mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
(Plus valfri frukt)
Smörj ett smörgås- eller bakplåtspapper och lägg det i en långpanna, 30 x 40 cm.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet och bakpulvret. Rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten.
Vispa vitorna till hårt skum, vänd ner söckret och vispa ytterliggare några minuter.
Bred marängen lite ojämnt över smeten i formen. Strö på mandelspånen.
Grädda bottnen i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min.
Låt kakan svalna något. Lossa den från papperet och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form som önskas.
Vispa grädden och bred den på ena bottnen med marängsidan uppåt, plus ev. frukt. Lägg den andra bottnen ovanpå med marängsidan uppåt. Skär tårtan med vass kniv i lagom bitar.
MUMS!
TIPS: En sak som jag upptäckte när jag gjorde den häromdagen var att man INTE ska smörja bakplåtspappret med flytande smör (sånt på flaska typ, eller smält smör heller för den delen)!!! För man ska bre ut smeten på bakplåtspappret och när smöret är flytande så glider smeten bara runt på pappret och det blir jättekrabbigt att bre ut den... Så smöra pappret med hårt smör istället, det borde gå bättre då.