• Fågel blå

    Kan operation för endometrios sätta hinder i vägen?

    Hej.
    Vi ska strax börja vår hemutredning inför adoption. Efter flera års besvär misstänker läkarna nu att jag har endometrios. Troligen har jag endohärdar på flera ställen i buken och eventuellt sammanväxningar.

    Nu har vi ett val. Antingen gräver vi inte mer i endometrioshistorien just nu utan väntar tills adoptionen är över och vi har fått hem vårt barn. Eller så ber jag om remiss till titthålsoperation nu.

    OM vi går vidare till titthålsoperation och eventuell bortbränning av endohärdar m.m., kan detta sätta hinder i vägen för adoptionen? Måste vi t.ex. avbryta utredningen och vänta tills operationen är genomförd så att de ser att jag inte fick några biverkningar (alla operationer innebär ju viss risk). Krävs det kanske t.o.m. specialistläkarintyg? Eller om vi hinner skicka våra papper till landet (vi har en mycket bra kötid), måste vi informera landet om operationen?

    Vad tror ni? Hur gjorde/hade ni gjort?

    Suck, ibland känns det som om adoptionen sätter oss i ett skruvstäd där vi enträget upprepar "Bli inte sjuk, bli inte sjuk, bli inte sjuk. Väck inte den björn som sover".

  • Svar på tråden Kan operation för endometrios sätta hinder i vägen?
  • saax

    Hej!!

    Jag har själv endometrios, är opererad två gånger och har lyckats bli mamma genom adoption två gånger!!!! Det har inte varit något hinder för mig.

    Lycka till!!!

  • väntar i Kina kön

    Inget hinder. Har samma och vi ska adoptera nu andra barnet

  • TomMon

    Jag har gjort en titthålsoperation pga endometrios, och det har inte varit några problem, det är snarare så att jag ser det som en extra "tyngd" i motiveringen till varför vi borde få adoptera, i form av olika intyg och sådant.
    Det viktigaste är vad du/ni känner. Orkar ni gå igenom en operation? Gör ni det så kör på!

    Jag fick en remiss till en mer avancerad form av koll, för att titta efter om endon fanns i vävnaderna och inte syntes med vanlig titthål. Den kollen valde vi att hoppa över, vi har valt adoption nu, och nu känns det som att det kvittar vad min livmoder vill och inte vill, de rör mig inte i ryggen! =)

    Lycka till!
    TomMon

  • VNmamma
    Fågel blå skrev 2010-05-25 09:23:05 följande:
    Hej. Vi ska strax börja vår hemutredning inför adoption. Efter flera års besvär misstänker läkarna nu att jag har endometrios. Troligen har jag endohärdar på flera ställen i buken och eventuellt sammanväxningar. Nu har vi ett val. Antingen gräver vi inte mer i endometrioshistorien just nu utan väntar tills adoptionen är över och vi har fått hem vårt barn. Eller så ber jag om remiss till titthålsoperation nu. OM vi går vidare till titthålsoperation och eventuell bortbränning av endohärdar m.m., kan detta sätta hinder i vägen för adoptionen? Måste vi t.ex. avbryta utredningen och vänta tills operationen är genomförd så att de ser att jag inte fick några biverkningar (alla operationer innebär ju viss risk). Krävs det kanske t.o.m. specialistläkarintyg? Eller om vi hinner skicka våra papper till landet (vi har en mycket bra kötid), måste vi informera landet om operationen? Vad tror ni? Hur gjorde/hade ni gjort? Suck, ibland känns det som om adoptionen sätter oss i ett skruvstäd där vi enträget upprepar "Bli inte sjuk, bli inte sjuk, bli inte sjuk. Väck inte den björn som sover".
    Endometrios i sig är förstås inget hinder för att adoptera, om inte väldigt hårda friskhetskrav börjar dyka upp från vissa länder. Men du undrar hur en ev operation skulle kunna påverka och det tror jag ingen här kan svara på. Hur "kinkigt" är det land ni tänkt adoptera från när det gäller friskhetskrav.
    Tala med er organisation om detta.
    Dessutom, en operation är ju alltid en operation. Det KAN inträffa saker som ger er ett sämre hälsoläge, till exempel vid tiden för resebeskedet. Det KAN ju också vara så att operationen visar andra förändringar än endo, förhoppningsvis inga livshotande men ändå sådana att de kan ställa till trubbel med ert läkarintyg.
    Om du inte har stora besvär (smärta, blödningar, etc) av din endo kanske du ska vänta med operationen? Det tror jag att jag hade gjort.
Svar på tråden Kan operation för endometrios sätta hinder i vägen?