• Karin79

    Ni med kronisk ITP - hur förändrades ert TPK i slutet av graviditeten och föddes era barn med trombocytopeni?

    Jag har sedan ett år tillbaka kronisk ITP men har sedan jag blev gravid haft helt normala trombocytvärden. Min läkare sa dock att det är mycket vanligt att TPK sjunker speciellt i slutet av graviditeten, och att bebisen kan födas med för lågt TPK även om jag skulle ha bra värden eftersom den har mina antikroppar i sitt blod.

    Så eftersom jag vet att det finns en del ITP:are här på fl så undrar jag hur ert TPK förändrades under graviditeten, samt om era bebisar föddes med normalt TPK eller ej? Hoppas ni vill dela med er av era erfarenheter.

  • Svar på tråden Ni med kronisk ITP - hur förändrades ert TPK i slutet av graviditeten och föddes era barn med trombocytopeni?
  • Lusette

    Hej!

    Jag lider av samma sjukdom som du och är gravid i vecka 30.
    Går på blodkontroll varannan vecka. Har legat på 65-68 senaste tiden och fick besked förra gången att ryggmärgsbedövning inte är aktuellt =(
    Min mjälte äter upp mina frisk blodplättar. Varför har du ITP?

  • Karin79
    Lusette skrev 2010-05-30 08:52:15 följande:
    Hej!Jag lider av samma sjukdom som du och är gravid i vecka 30.Går på blodkontroll varannan vecka. Har legat på 65-68 senaste tiden och fick besked förra gången att ryggmärgsbedövning inte är aktuellt =(Min mjälte äter upp mina frisk blodplättar. Varför har du ITP?
    Hej! Då är jag strax efter dig, går in i vecka 29 på tisdag! Lämnar också blodprov varannan vecka men än så länge har jag normala värden, det har till och med ökat sedan jag blev gravid.

    Jag är fortfarande inte helt färdigutredd men det verkar som om jag har en reumatisk hudsjukdom varav en av "bieffekterna" är ITP. Mjälten och benmärgen har iaf blivit frikända.

    Du får inte kortison eller nåt för att få upp värdena? Eller det kanske inte hjälper? Vad har du fått för info ang hur bebisen kan påverkas?
  • Majija

    Hej! Inser att jag nog är lite sent ute, men har en son på två år och en ITP-diagnos sedan nio år tillbaka!

    Jag hade låga tpk värden genom hela graviditeten och blev behandland under hela tiden, framför allt inför förlossningen, sedan blev jag igång satt vid gynsamt läge! Sonen hade låga värden när han föddes, men de är inte bestående!

    Så länge ingen blödnings uppstår är det ingen risk varken för bebisen eller dig under graviditeten..

  • nemesisme

    Hej alla mammor! ser att tråden är ett par år gammal men jag undrar lite hu det gick tll för er när i blev gravida?
    vad de behandlade er med osv?
    Jag har själv ITP och min gynekolog säger att det är alldeles för farligt för mig att bli gravid utan att jag startar en behandling redan från början.
    Jag har otroligt få blodplättar så om jag skulle få en blödning under graviditeten skulle jag helt klart dö.

    Min ITP är den vanliga då dem inte ar en aning om varför jag har det.. min benmärg producerar blodplättar som den ska och alla andra värden är också som dem ska... det ela är lite DR house XD

    kramar

  • sweetie72

    Min dotter (25 år) har itp sedan 7 års ålder. Hon säger att läkarna avråder från graviditet då hon riskerar att dö. Hur lågt värde har ni andra? Hon har vara behandlats 2 ggr i sitt liv mot för låga blodplättar. Varför kan just hon inte få bli gravid när ni andra kan?

  • Fialotta75

    Det är omöjligt för läsare/skribenter på familjeliv att svara på varför hon har fått dessa råd. Det är ju livsgenomgripande att få besked om att hälsan sätter stopp för familjebildning. Än är din dotter inte för gammal för att få barn. Jag tycker att hon ska be att få träffa läkare på uiversitetsklinik (både specialist på blodsjukdomar samt specialistläkare på special-mödravården) för en sk second opinion. Kanske vill hon att du går med på besöken? Det är alltid bra att ha med sig anhöriga vid vårdkontakter som kan röra upp känslorna. Hon har rätt att få denna bedömning gjord även om hon inte har ett förhållande och aktiva planer på att bilda familj. Det är bara bra att vara förberedd!

Svar på tråden Ni med kronisk ITP - hur förändrades ert TPK i slutet av graviditeten och föddes era barn med trombocytopeni?