• Trollens mamma

    Princesstårta!

    Finns det nån som har ett smarrigt recept på princesstårta?
    Inte alltför svårt...har aldrig bakat princesstårta tidigare!

  • Svar på tråden Princesstårta!
  • Miiaoo78

    hmm..Det enklaste är nog att köpa tårtbottnar och lägga en botten först sen ett lager med drottningsylt sen en botten till och en massa vispad grädde. Sen finns det färdig masipan att bara rulla på..
    Tror attdet är svårt att göra det enklare än så...

  • SvenskEngelsk

    Hej
    Har det "äkta" grön standard princesstårte receptet här, fått av svåger som är resturang chef, och samma recept fann jag sedan på Odense marcipans rabattkupong i affären:
    tårtbotten med 2 lager
    vaniljkräm (marsan)
    Hallonsylt
    grädde
    marsipanlock ( som du köper färdigt i affären, ta fram ur kylen minst 30 min innan du ska lägga på locket )

    Ett lager lägger du hallon sylt
    på det andra lagret ska det vara MarsanKräm, står på baksidan av kartongpaketet hur många dl mjölk man blandar med till kräm

    Sedan vispar du grädden relativt hårt, som du sedan lägger ovanpå sista "täcket" av tårtbotten
    Sedan ska grädden då läggas på och vara HÖGST uppe på toppen, som en kulle ska det vara, formad kupa typ... för då man sedan skär tårtan ska det vara mest grädde i mitten... Om du har tänkt på det om du köpt nån gång... Så vispa GANSKA tjock...

    Sedan när du fått en fin kupol... Lägg då på locket... Var försiktig och provmåtta lite innan du lägger på det... Men det är ganska lätt... MUMS va gott
    Sen kan man ju göra en ros av rosa marsipan att lägga ovanpå, och sedan pudra med florsocker innan gästerna kommer....
    Lycka till

  • Hattrick

    Ingen sylt i en ÄKTA Prinsesstårta

    En riktig prinsesstårta innehåller inte sylt, då är den möjligen en Operatårta? (om det är hallonsylt). Lägger man sylt i den tårta som beskrivs ovan kommer den enbart att smaka sylt, och då kan man lika gärna bespara sig det stora arbetet och istället äta sylten som den är. En riktig prinsesstårta smakar luft och socker, och du kommer inte bli besviken.

    Tårtbotten

    En prinsesstårta har ingen vanlig sockerkaksbotten. Den skulle bli aldeles för kompakt. Framför allt är det nästan inget fett alls i en prinsesstårtsbotten.

    4 ägg
    2 dl socker
    1 dl vetemjöl
    1 dl potatismjöl
    1/2 tsk bakpulver

    Skira äggen (= skilj gulor och vitor åt).
    Vispa äggulor och socker luftigt.
    Vispa äggvitorna till hårt skum.
    Vänd försiktigt ner äggvitan lite i taget i smeten (utan att pressa ut luften ur äggvitan).
    Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga.
    Sikta blandningen genom en sikt (sil) ner i smeten och vänd försiktigt, utan att pressa ut luften, till en jämn smet.
    Smöra och bröa bakformen och häll direkt därefter ner smeten. (Brödsmulorna ska fastna i smeten och inte i smöret på formens kanter när kakan gräddas.)
    Dra upp smeten en aning mot kanterna på formen, eftersom kakan annars blir tjockare i mitten.
    Grädda i 175 grader circa 30 minuter.
    Lossa bottnen från formen och låt den sedan svalna med formen över sig.
    Låt bottnen sätta sig ett dygn innan den används.
    För att skära till bottnarna (efter att kakan satt sig) behöver man en lång brödkniv (sågtandad eller laserslipad). Håll kniven horisontellt på lagom höjd (ta stöd mot underlaget med handen) och såga in en bit i kakan. Börja sedan rotera kakan försiktigt så att bottnen blir jämnt utskuren. Repetera. Om ovansidan på kakan är ojämn kan man skära bort den med. Det gör bara bottnarna mjukare. Det ska finnas tre stycken bottnar när det är klart.

    Fyllning

    Till fyllningen behövs vispad grädde, vaniljkräm och glasskräm. Glasskräm består av hälften vaniljkräm och hälften vispad grädde. Det blir hyfsat bra smak även om man använder snabbmarsan som vaniljkräm. Tag den fulaste bottnen och vänd den gräddade sidan uppåt så att den blöts upp och blir mjuk av fyllningen. Lägg på 1/2 cm vaniljkräm och 1 1/2 cm glasskräm. Lägg på nästa botten och därpå 2 cm glasskräm. Fördela fyllningen så att tårtan blir lite toppig. Lägg på den sista bottnen. Om den har en gräddad sida ska den vändas nedåt mot fyllningen. Täck hela tårtan med ett tunt lager vispad grädde. Låt tårtan stå täckt i kylen ett dygn och bli mjuk.

    Marsipanen

    Det finns färdiga marsipanlock att köpa i handeln, men de brukar vara för små (om man vill ha släta kanter på tårtan. Färdigfärgad marsipan brukar man kunna få köpa på konditorier, om det inte finns i affären. Ska man färga själv så ska det vara ungefär hälften grön och hälften gul karamellfärg för att det ska bli den rätta gröna färgen. Använd inte mandelmassa. Den är gjord på vanligt socker medan riktig marsipan är gjord på florsocker. Att blanda ner florsocker i mandelmassa blir inte samma sak som marsipan.

    Ska man kavla ut marsipanen själv kan man göra det mellan bakpkåtspapper som man lossar då och då. När man lägger på marsipanen rullar man först upp den på en pinne eller kavel eller liknande, och sedan rullar man ut den över tårtan. För att få till kanterna så "smeker" man marsipanen försiktigt över kanten. Den är elastisk, så det går att töja lite på den för att få till allting. Marsipanen måste vara rätt mycket större än tårtan för att det ska fungera. Har man ett färdigt marsipanlock eller för lite marsipan kanske man måste vika kanterna istället, och det blir inte alls lika snyggt.

    Garnering

    Prinsesstårtan garneras med florsocker och en röd marsipanros. Man kan klippa ut t.ex. små löv i papper som man lägger på tårtan innan man pudrar över florsockret. När man tar bort pappret får man ett fint mönster i tårtan.

    Marsipanrosen gör man av röd marsipan, om man inte köper en färdig. För att göra en marsipanros börjar man med att rulla en liten kula av marsipan. Kulan plattar man till så den blir en plätt. Plätten viker man försiktigt till en liten rulle vars ena ände bildar det innersta kronbladet. Kanten ska gärna böja sig utåt en aning och behöver inte sitta ihop, utan ska se ut som ett kronblad som rullat ihop sig lite. Sen gör man en aningen större kula som man trycker ut till en plätt. Plätten virar man runt det innersta kronbladet så att kanten viker sig aningen utåt och bildar det näst innersta kronbladet. Fortsätt sedan att lägga på blad runt om så att rosen blir symetrisk, men inte för symetrisk. Ibland får man nypa ihop rosen på undersidan lite så att den får rätt form. När rosen har rätt storlek skär man försiktigt med en kniv så att undersidan blir platt. Klart!

    Tårtan är godast dagen efter

    Det bästa är om man kan vänta ytterligare ett dygn med att äta tårtan. Den blir godare om den får stå. Men florsockret smälter när tårtan står, så garneringen ska man inte göra förrän före serveringen.

  • Trollens mamma

    Tack Hattrick!

    Men om jag nu gör en tårta av färdig tårtbotten,behöver tårtbottnen fuktas med nån saft eller???

  • Hattrick

    Nej , låt den stå och safta till sig bara. Tänk bara på att köpt marsipanlock inte kan sitta på för länge innan man skall äta för den blir "uppblött"/svettas

Svar på tråden Princesstårta!