• Tola

    Ni som har stuga utan el o vatten /ni som har stuga där det finns möss

    Förra sommaren köpte vi en sommarstuga. Det finns ingen el eller vatten och det går inte att fixa. Men jag trivs att ha det så:) 
    Vill ha massa tips på mat man kan fixa lätt utan el. Kanske ngn soppa..? :)  
    Hur man kan förvara maten på ett bra sätt utan kylväska(som vi använder just nu)

    Det är även mycket möss vid alla stugor. Våran stuga har stått tom i 12 år och det har även kommit in möss (man kan hitta musbajs)
    Vill ha massa tips ang hur man kan få bort möss..

    Har ni några andra tips så skriv:) 

     

  • Svar på tråden Ni som har stuga utan el o vatten /ni som har stuga där det finns möss
  • saltabanditen

    Möss finns i alla sommarstugor. Så till vida du inte vill bo i en hermetiskt tillsluten burk kommer de att komma in.
    Se istället till att förvara det du är rädd om i glas eller plåt.

    Alternativ till kylväska är en riktig jordkällare eller gasoldriven kyl.

    Vad lagar du mat på idag?


    Tangentbordet har för många tangenter och fingrarna är för breda. En torkad ostsmula brfinner sig just nu under E
  • k girl

    Möss får man stå ut med. Men för att inte göra det så lätt för dem att ta sig in kan man sätta finmaskigt nät i metall för ventilationshål och dylikt.

    När vi började fixa till vårt hus var det i ungefär samma skick och det var mycket kallskuret vi åt då. Gravad eller kallrökt lax, kallt skivat kött och potatissallad, kräm med mjölk och smörgås... och massor av GRILLAT. Vi grillade det mesta, inklusive potatisen (som virades in i foliepaket och lades i glöden). Ni kan förstås fixa er ett litet gasolkök och ska ni vara några längre stunder i stugan - fler än ett par dagar i stöten - är nog kanske det att rekommendera. Annars går det ju utmärkt att laga mat på vedspis som jag förmodar att ni har.

  • far

    Vad med ett litet gasolkök? Då kan man ju laga mat och koka kaffe.
    Gräv en liten jordkällare att förvara mat i.

    musfällor, och eller låna en katt under tiden ni är där.

    Om ni vill ducha kan ni binda upp en vattenkanna med "drag och släpp" mekanism.

    Förvara  i en liten badpool med skynke över, som blir uppvärmd av solen.

    fixa en liten rökugn, så man kan röka fisk.

  • Skarpa

    Vi brukar inte vara längre än en natt i stugan vi har tillgång till utan el och vatten, men ett stående inslag är mjukost på tub som kan förvaras i rumstemperatur (det står på tuben). Annars brukar vi grilla (tar köttet på kvällen när vi kommer till stugan så det inte behöver vara framme) eller köra på konserver eller pulverkäk. Har hittills klarat oss från att få det råttgnagt under tiden vi varit i stugan, men vi har inte ställt in något gnagvänligt i skåpen, utan låtit sådant stå framme på en bänk i stugan.

    Någon gång vill jag minnas att vi sänkte ner kylvaror i en kallkälla som ligger en bit från stugan. Har ingen koll på exakt temperatur där, så jag vet inte hur länge man kan förvara kylvaror på det viset. Dessutom börjar det ju dra ihop sig till rötmånad, så det skadar ju inte att vara lite extra försiktig.

  • walkyria

    Hej!

    Jag och min familj kom nyligen hem i från semester på två veckor i en stuga utan el och vatten

    Vi har en jättefin vedspis som går utmärkt att laga mat på när det är långkok. Vi har ett gasolkök som vi använder ute på verandan till snabbare uppvärmining som välling, kaffe, te och sånt.
    Vi har en liten nedsänkt jordkällare som håller kylvaror iskalla. Dock är det lite lurigt i rötmånad, och om det är åska i luften kan mjölken "skära" sig på bara ett ögonblick. Därför är pulvermjölk och långtidsmjölk ett måste om man använder sig av mjölk.

    ost  på tub, allt på tub, konserver, pulver och rökta varor håller sig länge. Mycker söta och salta livsmedel kan hålla ganska bra i rumstemperatur ett tag. Vi åt mycket morötter för det höll sig bra i jordkällaren!

    Vi storhandlade alla torrvaror, tuber och konserver, potatis, pasta, ris och drickor kanske en gång på två veckor och köpte korv och andra köttprodukter som var väl packeterade i plast kanske var fjärde- femte dag, det höll sig bra i jordkällaren och inga småkryp kunde nå det . Men, färsk fisk och kött handlades och tillagades samma dag. Vi var 3 vuxna och två barn det funkade bra för oss, lite bökigt ibland men en vanesak att hantera gasol och springa ut till jordkällaren. Riktigt lyxigt att komma hem sen igen!

  • Argo

    Gasoldriven kyl med frysfack och en vedspisen som det ju går att laga all mat på som vanligt. Vatten på dunk.

    Man får tänka på vilken typ av varor amn släper dit. Lite mer torrvaror än annars men i övrigt är det väl rätt normal kost som gäller.

  • Virriga Vera

    Varför inte satsa på ett bensindrivet elaggregat till stugan jämsides med en vedspis för värme och matlagning.

  • Mrs Charles

    Vi har gasoldriven kyl och spi, sedan har vi solceller så att vi kan se på tv. Det går även att köra kyl, frys osv på solceller.

  • Argo
    Mrs Charles skrev 2010-07-22 13:34:22 följande:
    Vi har gasoldriven kyl och spi, sedan har vi solceller så att vi kan se på tv. Det går även att köra kyl, frys osv på solceller.
    Fast är inte själva tanken med ett hus utan el och vatten att man INTE ska titta på TV där?
  • Mrs Charles
    Argo skrev 2010-07-22 13:52:29 följande:
    Fast är inte själva tanken med ett hus utan el och vatten att man INTE ska titta på TV där?
    Äh, vi har en liten tv där för dagar då det är risigt väder. En gång blev vi fast där i et par dar och då hade det suttit fint med en tv ska du veta..
  • M2003

    Kanske kan ni göra en jordkällare (det kan räcka med ett hål i golvet typ 1x1 m (vi hade en sådan, luckan var bara 30 x 30 cm, så det var ingen källare man gick ner i) golv och väggar muras upp. Vi byggde en finurlig ställning så man nådde maten. Det blev som ett skafferi, betydligt svalare men fortfarande lite för varmt i dessa dagar. Möss är ett problem. Leta upp varenda litet hål titta under diskbänk och runt väggar och tak. Täta dessa minsta hål med stålull. Möss går inte igenom stålull. Musskit kan vara farligt! Kan ge sorkfeber vid uppsopning och bör definitivt hanteras varsamt. Har ni mycket sånt sanera och som sagt täta med stålull.

    Har ni ingen vedspis? Det kan ni väl sätta in? eller gasolspis? gasoldriven kyl är ingen dum idé nu i rötmånadstider. Det är lätt att bli sjuk om man inte kan kyla sina färskvaror.

  • Tola

    Å va många svar:) har ingen tid att skriva just nu men åter kommer:)

  • liza03

    Hej på er 
    Vi har också en stuga utan el o rinnande vatten men har turen att ha källvatten från berget bara 40 meter från huset , sen tar vi alltid en dunk hemifrån med oss ut med tappkran,,till att diska o städa har vi en tunna  utanför som vi samlar upp regnvattnet i skurar golv o torkar av med :) 
    Fungerar alldeles utmärkt ..vi har både vedspis o gasolkök men använder faktiskt bara vedspisen att laga mat på förutom grillen som går att använda till det mesta tom baka egen pizza på :) 
    Använder kylboxar 2 st som håller 2 dygn , det finns ju  också kylbox som man sätter i bilen i cigarettuttaget som man kan använda sig av 298 kr hos Jula  just nu ..
    Gasolkyl blir det nästa år då det kostar ganska mycket att köpa in ..
    Vi stormtrivs  Där och åker varje helg nu ända till vintern och mot möss kan jag även rekommendera vitlöksklyftor här o där med skal på, Det hatar Mössen ..

     

Svar på tråden Ni som har stuga utan el o vatten /ni som har stuga där det finns möss