• Jmelb

    hur går man tillväga?

    Jag och min sambo har försökt länge nu och skaffa barn, vi är visserligen förhållandevis  unga (31år), men efter flera års besvikelse och behandlingar som inte fungerar, känner vi att vi vill börja se efter om vi orkar gå igenom en adoptionsprocess.

    Men vart börjar man? vi måste visseligen börja med att gifta oss, men vart vänder man sig för att ställa sig i kö?
    Någon som kan ge lite goda råd?

  • Svar på tråden hur går man tillväga?
  • Lo Ammi

    Adoptionscentrum.se är ett bra ställe att börja på, de förklarar processen på ett lättfattligt sätt på sin hemsida. Det man måste göra först är att gå en utbildning för blivande adoptionsföräldrar, de ges av kommunen. Sedan kan man bli medlem i en eller flera organisationer (ju tidigare desto kortare kötid). Sedan ska man börja processen att få ett medgivande. Vi har inte börjat ännu men personligen tycker jag att AC erbjuder bra information.

    Lycka till!

  • en glad

    Bäst generell info finns på www.mia.eu. Där kan man också länka vidare till de auktoriserade organisationer som är verksamma i Serige. Mest bråttom: Ställ er i _sökandekö_ i en eller flera organisationer!

  • Juno

    1 Kontakta familjerätten  er kommun så berättar de hur ni ska anmäla er till utbildnng och hur ni ska ansöka om hemutredning
    2 Amäl er till utbildnng för blivande adoptvföräldrar
    3 Ställer i  kö för hemutredning  er kommun
    4 Anmäl er som sökandemedlem i en eller flera adoptionsförmedlingar. Det gör att när utredningen är klar har ni redan avverkat en del av den 2-4 år långa väntan

    Det som kommer hända sen är att ni

    1 Blir erbjudan föräldrarutbildning som är obligatorsk
    2 Startar en hemutredning där ni kommer att bli intervjuade ett antal gånger och handläggarna gör också ett hembesök
    3 Socialnämnden fattar beslut att ge er medgivande
    4Om inte innan så är det nu dags att välja land (där ni passar in på kraven) och ställa er i kö för att få skicka ansökan (här har det betydelse att ni varit sökandemedlemmar tdgare, om inte hamnar ni längst bak  kön)
    5 Ni får besked att det är dags att skicka ansökan till landet. Nu ska en rad intyg samlas in, olika för olika länder, men 10-20 är vanligt. När ni är klara ska akten översättas och skickas tll landet. Proceduren skiljer sg lte för olka länder.
    6 Nu väntar ni barnbesked (BB)
    7 Ni får veta att ett litet barn väntar på er i landet och nu följer en del pappersarbete och väntan på resebesked (RB)
    8 Ni får åka till landet och träffa barnet. Här är proceduren också olika. I vissa länder får man barnet direkt,  i andra träffar men barnet på barnhemmet en tid innan man får det  sn vård. Ni kommer att få stanna  landet en tid en vecka upp till 6 månader beroende på land. Under tiden sker en rad rätsliga processer
    9 Ni får tillstånd att resa hem. Hemma väntar en del papperspyssel innan barnet är svensk medborgare och ert "på riktigt"

    Allt detta kan ta mellan 2 och 4 år så det är bra att tänka långt fram och inte vänta för länge.

  • Jmelb

    tack för informationen.
    Jag har förstått att detta tar lång tid, men detta är inte heller gratis, så hur mycket måste man ha sparat för att ekonomiskt klara av en adoption?

  • Juno

    Det var fem år sedan för oss men då kostade det 150 000 från vårt land.

    Vi sparade till resa och uppehälle, sen lånade vi på banken.

  • Kvarnlyckan

    Det finns även information om ungefär vad adoptionerna kostar från de olika länderna på varje organisations hemsida.

  • Lotte

    Hej,
    Vill ytterligare understryka att ni bums skall börja betala sökandeavgift till 1 men helst flera organisationer. Detta för att köerna är långa och att varje dag kommer att vara viktig den dag när ni står i kö. Olika organisationer kan ha olika längd på väntetiderna och detta är svårt att överblicka just nu. Vi stod i kö hos AC, FFIA och BFA. Det blev BFA som vi tillslut kom fram i kön och fick skicka papper. Sökandeavgiften till den andra organisationen som ni väljer är inte bortkastad utan denna kötid kan ni använda när ni vill adoptera syskon.

    Det är också viktigt att ni snabbt gifter er eftersom många länder har krav på äktenskapets längd. Brukar vara mellan 2-5 år som man kräver.

    Sedan kan ni i lugn och ro ställa er i kö till utbildning och utredning och fundera  på om adoption är rätt väg för er.

    Lycka till

Svar på tråden hur går man tillväga?