Vad kan man baka med honung, har någon recept??
Hej
skulle vilja testa att baka kakor eller mjuka kakor med honung istället för socker, men behöver recept. Hoppas någon har något recept jag kan få:)
tack på förhand
Kira
Hej
skulle vilja testa att baka kakor eller mjuka kakor med honung istället för socker, men behöver recept. Hoppas någon har något recept jag kan få:)
tack på förhand
Kira
www.multi.fi/~svobbiodlare/Food/recept017.php3
Limpa i långpanna
3 dl honung
11 dl vatten
1 hg jäst (2 paket)
1/4 dl salt
3 dl vetekross och/eller havrekross
2 kg rågsikt
Värm honung och vatten till 37 grader.
Häll degspadet i en bunke och tillsätt jästen och rör om.
Tillsätt salt och kross samt mjölet lite i taget.
Arbeta samman till en fast deg. Smörj en långpanna och platta ut degen i den. Låt jäsa övertäckt i två timmar.
Grädda sedan i drygt en timme i 175 grader.Tag långpannan ur ugnen, stjälp upp brödet som får kallna under bakduk. Skär i lämpliga limpstorlekar.
Pepparkakor
ca 40 st
2.5 dl honung
1 dl brun farinsocker
100g smör
1 dl vatten
2 tsk kanel
2 tsk malen ingefära
2 tsk malda nejlikor
9 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Värm honung, socker, matfett, vatten och kryddor.
Rör om och låt svalna
Blanda vetemjöl och bakpulver och arbeta in det i kryddblandningen.
Kavla ut till 0.5 cm tjocklek
Tag ut rundlar ca 10 cm i diameter.
Grädda ca 17 minuter i 175 grader.
Äppelkaka med honung
4 äpplen
1/2 dl vatten
3 dl müsli, gärna med russin och nötter
1/2 dl olja
1/2 dl flytande honung
kanel
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form.
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar.
Lägg äppelbitarna i formen och tillsätt vattnet.
Täck formen med ugnsfolie och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Blanda müsli, olja och honung.
Tag ut formen, strö över kanel och fördela müsliblandningen över äppelbitarna.
Grädda i mitten av ugnen, utan folie, ca 15 minuter.
Servera äppelkakan till kesella smaksatt med litet honung.
Honungs- och Nötkola
Ingredienser:
2 dl flytande honung
2 dl jordnötssmör eller annat nötsmör
1 dl carobpulver
2 dl sesamfrön
2 dl hakade solrosfrön
1 dl kokosflingor
1 dl russin, hackade fikon eller dadlar
Beredning:
Hetta upp honung och nötsmör i en kastrull. Tillsätt carob och de övriga ingredienserna. Tryck ut blandningen i en smord fom och kyl. Skär i portionsformar och njut!
---
Mandel och Honungspaj
(till 6-8 personer)
Ingredienser:
Deg:
2 1⁄4 dl vetemjöl
3⁄4 dl socker
3⁄4 tsk bakpulver
60 g smör 1 litet ägg
1⁄2 msk vatten
Fyllning:
1 dl socker
75 gr smör
1⁄2 dl honung
2 msk vispgrädde
150 gr mandelspån
Beredning:
Blanda samman mjöl, socker och bakpulver till degen, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och vatten och skiva ner smöret. Hacka snabbt samman till en deg. Förvara kallt i minst 30 minuter. Kavla/tryck ut degen i en pajform och förgrädda mitt i ugnen, 200° i ca 10 minuter. Blanda samman socker, smör, honung och vispgrädde till fyllningen i en kastrull. Låt koka samman något på svag värme. Rör ner mandelspånen och bred smeten över pajbottnen. Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun.
Låt svalna.
AngelOfBerlin:
Vad är carobpulver? Och var kan man köpa det?
Verkar vara ett smarrigt recept! :)
Carobpulver liknar kakao i smak - finns i hälsokostaffärer!
tack för alla intressanta recept...här ska bakas
det är bara att byta ut sockret/sirapen i dinavanliga recept