• Anonym
    Äldre 14 Aug 22:24
    851 visningar
    1 svar
    1
    851

    EU-frågan

    Ni har släppt kampen om utträde ur EU på ert partiprogram.
    Vad vinner jag ändå på att rösta på er, som har med självständighet från EU att göra?

  • Svar på tråden EU-frågan
  • Miljöp­artiet
    Äldre 16 Aug 20:18
    #1

    Hej!

    Våra politiska ambitioner med EU handlar nuförtiden om att skapa en demokratisk organisation, där beslut fattas nära människor, där det går att få insyn i vad som ska beslutas, man ska kunna vara med och påverka och man ska kunna utlräva ansvar för beslut.

    Så fungerar det inte riktigt idag. 


    Miljöpartiet vill att EU ska ha betydligt mindre makt på de flesta områden, men vi anser också att det finns områden där EU bör få större möjligheter att agera, framför allt i gränsöverskridande miljöfrågor.


    Beslut måste fattas så nära dem som berörs som möjligt och dessa måste kunna påverka besluten. EU går ut på raka motsatsen.


    Det är svårt att få reda på hur beslut fattas, dels för att byråkratin är snårig, dels för att EU:s regler om öppenhet och insyn inte är bra. Ytterst är det demokratin som äventyras.


    Vi stöder tanken på att EU utvecklas till ett "Europa i flera rum", där varje medlemsland själv kan välja vilka delar av EU-arbetet de vill vara med i. Medlemsländernas parlament ska ges möjlighet att kontrollera att EU inte fattar beslut över sina befogenheter.


    Offentlighetsprincipen och meddelarfrihet enligt svensk modell borde vara självklart i EU.


    Helene

Svar på tråden EU-frågan