• mamma till 2 frön

    Förskoleklassen en het potatis?

    Hur tänker ni göra för att ge förskoleklassen de styrdokument de behöver som redskap för att kunna fungera ändamålsenligt med hög kvalitet. Idag är det det förlorade året! Blir det några tydliga styrdokument/centralt innehåll?

  • Svar på tråden Förskoleklassen en het potatis?
  • Miljöpartiet

    Hej!

    Vi tycker att leken bör genomsyra metodiken genom hela förskolan inklusive förskoleklassen för sexåringar.

    Utvecklingen av förskoleklassen för sexåringar har emellertid gått precis i den riktning som Miljöpartiet varnade för när regeringens förslag om förskoleklass togs i riksdagen.

    Skolverket konstaterar i en utredning att utvecklingen gått tvärs mot vad som varit önskvärt. Förskoleklassen har skolifierats och några större tecken på att den har bidragit till att föra in förskolans metodik i grundskolan har inte observerats.

    Denna trend måste brytas och förskolepedagogiken få dominera även i förskoleklassen och leda till en spridning även uppåt i grundskolan.

    Det är viktigt att slå fast att förskoleverksamheten skall avse omsorg om barnen samt barnens utvecklingsmöjligheter under de former som skall prägla hela förskolans arbete.

    Leken är kärnan i förskolepedagogiken och trygga relationer till vuxna och barn är en grundförutsättning.

    Pedagogerna är bäst på att utforma bra verksamhet för barnen i förskolen. Vi vill minska den centrala styrningen och stärka pedagogernas inflytande över förskola och skola. Det vi politiker kan göra är att ge goda förutsättningar.

    Helene

  • Miljöpartiet

    Och sjävklart behövs fler pedadoger och vi har budgeterat för att ge stöd till kommunerna att öka lärartätheten.

    Helene

Svar på tråden Förskoleklassen en het potatis?