Nu tolkar jag tapas lite fritt (dvs goda smårätter med medelhavstouch men inte nödvändigtvis spansk husmanskost) men här är några favoriter:
De här är enormt goda:
http://vasterbottensost.com/mat-och-recept/smatt-gott/gratinerade-champinjoner/
Tapenade (googla recept)
Halloumi med chili och rosmarin
(eget påhitt, man steker skivad halloumi i olja som man först har låtit chiliflagor (eller hackad färsk chili) och rosmarin steka en kort stund i)
Grillad röd paprika
(lägg paprikahalvor i ugnen med skalsidan uppåt, grilla tills skalet är svart och bubbligt. Ta ut och låt svalna en liten stund, dra av skalet. Skär paprikan i lagom bitar, lägg i en skål med lite olivolja, flingsalt och eventuellt lite basilikablad. Väldigt gott!)
Fylld chili
(Man kan fylla både jalapaño eller spansk peppar med oströra och gratinera i ugnen, blir jättegott. Testa att googla efter recept. Det som blev allra godast för mig var när jag rörde ihop lite chevre med creme fraiche, salt och peppar och kladdade in det i halvor av röd spansk peppar och gratinerade i ugnen)
Man kan också göra någon sorts knyten av smördeg eller filodeg och fylla med tex fetaost och färsk spenat, eller västerbottensost och färska örter.
Ett riktigt gott spanskt vin är detta:
http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=6014&Butik=0&SokStrangar=
Detta är också helt ok (fast var ännu godare förra året):
http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=22652&Butik=0&SokStrangar=