• Anonym (Barnl­ängtan­)
    Äldre 23 Aug 14:54
    912 visningar
    1 svar
    1
    912

    Tillåt ägg- och spermiedonation på de privata klinikerna!

    Idag är det endast tillåtet att få hjälp med ägg- och spermiedonation via landstingen. Men köerna är långa till landstingen på grund av att det finns för få donatorer i Sverige. Detta tvingar många par utomlands för att få denna hjälp. Om du dessutom redan har använt dina landstingsfinansierade försök kan man inte som vanligt gå vidare till en privat klinik i Sverige och betala ur egen ficka utan man tvingas åka utomlands för att få hjälp. Vi i Barnlängtan anser att genom att inte tillåta de privata klinikerna att utföra ägg- och spermiedonation tvingas många svenska par att bli ”fertilitetsflyktingar”.


    K-G Nygren docent och fertilitetsläkare vid Sophiahemmet är också kritisk till att ägg- och spermiedonation bara får utföras på universitetssjukhusen. I en artikel i Corren fredagen den 6 augusti uttalar han sig ang. en artikel om ett par som tvingats åka utomlands för att få hjälp med äggdonation. Citat från artikeln: ”IVF-behandling utan donator får göras på privata kliniker, men ägg- och spermiedonation har undantagits med hänvisning till att journalerna måste bevara i 70 år. – Det är en ologisk bestämmelse. Konsekvensen blir att kapaciteten att utföra behandlingen minskar. Hälften av alla IVFbehandlingar görs i dag på privata kliniker, säger K-G Nygren. – Man menar att det kan bli osäkert eftersom privata kliniker kan försvinna, men man skulle kunna införa ett system där journalerna i dessa fall överförs.”

    När ska det bli tillåtet för de privata klinikerna att utföra ägg- och spermiedonation som fungerar precis på samma sätt som ”vanlig” insemination och IVF-behandling?


    Barnlängtan - patientföreningen för ofrivilligt barnlösa
    www.barnlangtan.com/varaviktigastefragorinforvalet2010

  • Svar på tråden Tillåt ägg- och spermiedonation på de privata klinikerna!
  • Miljöp­artiet
    Äldre 23 Aug 16:27
    #1

    Hej!

    Vi tycker som ni föreslår, att äve privata kliniker ska få hantera ägg- och spermiedonationer. Vi motionerar om det varje år till riksdagen, men har ännu inte fått gehör.

    Helene

Svar på tråden Tillåt ägg- och spermiedonation på de privata klinikerna!