• Niiskuneiti

    Abortlagen

    Vad tycker socialdemokraterna om dagens abortlag? Forskningen har gått framåt och gränsen för när man får göra abort (om dispens medges) och att man kan rädda livet på barnet börjar närma sig alltmer, bör man omvärdera detta?

  • Svar på tråden Abortlagen
  • Socialdemokraterna

    Hej!

    Det är en mänsklig rättighet att själv kunna bestämma över om och när man vill ha barn. Enligt gällande lagstiftning kan kvinnan själv fram till 18:e veckan fatta beslut om abort. Därefter krävs Socialstyrelsens godkännande till och med vecka 24. Efter denna tidpunkt är abort endast tillåten om kvinnans liv är i fara. Utvärderingar har visat att lagen har fungerat väl och har betydelse för kvinnors hälsa. Vi socialdemokrater stöder gällande lagstiftning .


    Svensk sjukvård har till uppgift dels att förebygga oönskade graviditeter och därigenom verka för en minskning av antalet aborter, dels att säkra varje abortsökandes rätt till en medicinsk säker abort och ett psykosocialt gott omhändertagande.


    I arbetet med att minska antalet aborter ingår en bred förebyggande verksamhet. Tillgänglighet och upplysning är A och O i detta arbete. Vi Socialdemokrater anser att ungdomsmottagningar har en mycket viktigt roll i detta sammanhang. Dessa mottagningar saknas på alltför många håll i landet. Vi anser därför att det behövs en nationell norm för tillgänglighet. Vi anser också att det är ett problem med att det är för få tjänster i förhållande till antal invånare i kommunen och att det inte heller är ovanligt att ungdomsmottagningar stänger tio veckor under sommaren.


Svar på tråden Abortlagen