Vad gjorde jag för fel med mina muffins?
Häromdagen när jag bakade muffins blev de inte alls bra.
De blev inte alls "fluffiga", de blev mer platta o sega. Vad gjorde jag för fel?
Jag följde receptet.
Häromdagen när jag bakade muffins blev de inte alls bra.
De blev inte alls "fluffiga", de blev mer platta o sega. Vad gjorde jag för fel?
Jag följde receptet.
du kanske blandade smeten för länge så de blev 'dödbakade'? När du har blandat i alla ingredienser (man brukar väl ta mjöl och bakvulver sist och blandat för sig) så ska man inte blanda för mycket med elvispen utan bara lite lätt röra runt så det blandas men inte för länge. Kanske nåt sånt?
Du kanske blandade ägg och socker för kort tid eller för länge. Då blir dom inte "fluffiga"
Hur länge ska man vispa det då?
Ja du svårt att säga, jag går på känsla. Det ska bli lagom fluffigt typ. Det krävs nog några misslyckade försök innan man vet på ett ungefär.
Öppnade du ugnsluckan för att titta innan de var färdiggräddade? Det ska man inte göra eftersom de sjunker och blir just platta och döa.
tills det 'ser' poröst ut och gul-vitt. fluffigt liksom!
Nej jag öppnade inte luckan.
Det kan ju vara både och här, att du dels inte vispat ägg och socker riktigt fluffigt (kör med elvisp några minuter) och sen dessutom rört för mycket efter att du tillsatt bakpulvret. Blanda bakpulver, mjöl och vaniljsocker (kanske kakao också om du gör chokladmuffins) separat först och vänd sedan försiktigt ner med en slickepott, stora rörelser så att inte smeten förlorar luften som du vispat in. Lycka till!
Har inte läst de andra svaren, men när jag gör muffins så vispar jag ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och fluffigt. Sen blandar jag mjöl, bakpulver och salt ( och ev kakao) riktigt noga i en separat bunke innan jag vänder ner det i smeten och häller i smält smör, mjölk (och ev rivet apelsinskal). Det är viktigt att mjölet och bakpulvret blandas ordentligt. Ett annat viktigt tips är att använda muffinsplåt, annars blir det sällan bra resultat. Jag tror att alla har olika "perfekta tips", man får helt enkelt prova sig fram och mislyckas några ggr innan det blir "rätt"
Ett tips är att inte smälta smöret utan ställa fram det en halvtimme- trekvart innan man ska baka så det hinner bli riktigt mjukt... och inte vispa mer än 3-4 sekunder efter smöret är i och sen vända ner mjöl och bakpulver och ev. andra torra ingridienser.
Blir mycke fluffigare på det viset än smält smör som gör smeten lite rinnig.
Tack för alla tips!