Mjölk, vete, ägg, soja allergi! Tips emottages tacksamt på mat till 10-månaders barn
Känner att jag behöver brödtips, gröttips, såstips mm. Det svåra är också när syskonen äter godsaker och så vad man ska göra.
Känner att jag behöver brödtips, gröttips, såstips mm. Det svåra är också när syskonen äter godsaker och så vad man ska göra.
Nån som har erfarenhet från dagis och hur man löser detta med födoämnesallergier? Måste man handla maten själv till sitt barn och så?
Alltså allergi mot samtliga listade födoämnen på samma barn?
kolla med kajsa kavat
Hmm, ett utmaning! Kan ni inte vända er till en dietist eller bli remitterade. Vi kontaktar alltid dietister för kostläggning och kostplanering.
Lycka till!
Det finns rismjölk om man inte tål vete, soja eller vanlig mjölk...vet jag.
Just ja, du efterfrågade recept.. Här kommer några:
RISYOGHURT
1 dl Pama Minutris
2,5 dl risdryck
1-2 msk mjölk- och sojafritt margarin
2 dl hallon och blåbär
ca 1½ dl risdryck
ev lite råsocker för att balansera syrlighet hos bären
Blanda Pama minutris, risdryck (den större mängden) och margarin och koka enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda ner bären i den varma gröten och mixa slätt. Späd med risdryck till önskad konsistens.
Smaka ev av med lite socker beroende på önskad smak och de bär som har använts. Låt svalna helt och bli kall innan servering.
Yoghurten blir lite tjockare när den svalnat helt. Anpassa mängden risdryck att späda med efter önskad konsistens.
Önskas drickyoghurt ökas mängden risdryck. Upplevs den för tjock när den svalnat helt går det att späda mera i efterhand.
Byt ut hallon och blåbär mot andra bär eller frukt eller mot fruktpuré efter eget val för variation
BOVETEBRÖD
3 dl vatten
2 tsk fiberhusk
½ pkt/25 g jäst
1 tsk bakpulver
2 msk socker
2 msk rapsolja
4 dl Rapsy Grundmix för pannkaka
2 dl bovetemjöl
2 dl rismjöl
variation: tillsätt brödkryddor
Ljumma vattnet i mikro eller kastrull (fingervarmt).
Blanda i Fibrex finmalet/Fiberhusk och låt svälla 5 minuter.
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt bakpulver, socker, olja och eventuellt salt och brödkryddor.
Blanda i Grundmixen för pannkaka, bovetemjöl och rismjöl.
Konsistensen ska vara som en tjock ganska fast smet.
Lägg smeten i en plastpåse (klipp av ena hörnet) eller i en spritsduk.
Spritsa ut bullar på bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 20 minuter.
Gör under tiden brödglans (se recept på brödglans).
Pensla bullarna med brödglansen och grädda i ugn 225-250 grader 10-15 minuter.
Brödglansen fungerar så att det inte blir någon färg förrän helt plötsligt mot slutet av baktiden.
Det gäller att avpassa ugnstemperaturen så att det blir färg på bullarna utan att de får för lång gräddningstid.
Ge inte upp om det inte blir helt lyckat första gången, man måste lära sig vilken tid och temp som gäller i den egna ugnen för ett bra resultat.
RISKAKOR
1 dl socker
200 g mjölkfritt margarin (Milda)
1½ dl rårisflingor
2 dl rismjöl (risenta)
1 dl bovetemjöl (saltå kvarn)
Rör matfett och socker ljust och poröst och sätt till mjöl och flingor. Arbeta samman degen och låt den vila något. Rulla små bollar av degen och tryck till med gaffel över kakorna, så de blir något tillplattade.
Grädda i 225 grader ca 10 min.
YOGGI
2 dl vatten
0,5 msk potatismjöl
6 mått nutramigenblandning
3 msk önskad sylt
Blanda först vatten och potatismjöl, låt koka upp under vispning, koka en liten stund. Snabbkyl det i vatten och rör ner Nutramigenen/mjölkersättningspulvret. Tillsätt sylten. Om man vill ha yoggin tjockare, tillsätt lite mer potatismjöl vid uppkokningen.
GRÖT
1dl vatten
4-5 msk instant rismjöl (Olda)
3,5 skopor Nutramigen
1tsk olja
Sås gör jag på rismjök/vatten och rismjöl samt någon passande krydda...
Hoppas något av recepten faller er i smaken =)
Glömde ju sonens favorit *skäms på mig*
POTATISKAKOR
Ingridienser
150 gram kokt potatis
100 gram mjölkfritt margarin
ca. 2,5 dl teffmjöl (alternativt 1,25 dl bovetemjöl + 1,25 dl rismjöl)
1 tsk bakpulver
2 msk vallmofrö eller annan krydda barnet tycker om, vi kör med brödkrydda.
(1 ägg till pensling, om barnet tål det. Vi kör utan och det går bra!)
Så här gör man
1. Mosa potatisen med en press, är den kall kan du använda rivjärn.
2. Rör margarinet smidigt tillsammans med potatisen.
3. Tillsätt mjöl, bakpulver och kryddor - knåda ihop till en fast deg.
4. Låt degen ligga i kylskåp ca. 30 minuter
5. Rulla små bollar av degen och lägg på plåt, platta dem till ca. 2mm tjocka kakor.
(6. Pensla med ägg).
7. Grädda mitt i ugnen i 200 grader 10-15 minuter.
8. Låt kakorna svalna och förvara dem sedan i plåtburk.
Kolla i min blogg, där är allt utan de sakerna
Hej,
jag har jobbat på dagis o haft barn med all världens födoämnesallergier o specialdieter, självklart har vi fixat mat åt dem. Men det är nog bra att ha intyg, och att prata med personalen så att de verkligen förstått vad allergierna innebär. T.ex. vet jag att många inte förstår skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkallergi, så man får informera om hur viktigt det är med rätt produkter.
Några bra grötrecept:
Skrädmjölsgröt
Blanda 2 dl skrädmjöl, 5 dl vatten och en nypa salt i en kastrull. Koka upp under omrörning. Tag gröten av värmen och låt eftersvälla några minuter. Servera gärna med äppelmos och havremjölk.
Hirsgröt med frukt
1 dl torkad frukt (t.ex. aprikoser, fikon, dadlar, russin - välj det du gillar)
1 liter vatten
2 dl hirs
Skölj hirsen noga enl. förpackningens instruktioner och skär frukten i bitar. Koka dem tillsammans i ca 30 minuter. Ta kastrullen av plattan, lägg på lock och låt gröten stå och eftersvälla i 10 minuter. (Använder man hirsflingor går det snabbare).
Äpple-bovetegröt
2 äpplen, i klyftor
1 liter vatten + 1 nypa salt
2,5 dl boveteflingor
Honung
Skölj bovetet enligt förpackningens instruktioner. Koka upp äpplen i vattnet, blanda i boveteflingorna och låt puttra på låg värme 15-20 min. Rör om då och då. Söta med honung efter eget tycke och servera gärna med kall havremjölk.
Kolla gärna på biblioteket, de brukar ha bra receptböcker att låna. T.ex. Annelies Schönecks bok säd i daglig kost har många glutenfria recept (vissa innehåller mjölk, men man kan ju byta ut den mot t.ex. havremjölk), och det finns också en bok som heter "Gott utan gluten, soja, laktos, vete, mjölk, ägg". Så kan du skriva av/kopiera recepten ur bibliotekets böcker och slipper köpa en dyr kokbok!
Ha det bra!