• Tillalamm

    Malda linfrön/psylliumfrön till 9 månaders?

    Min pojk har ALLTID varit förstoppad och vi är så trötta på det. Har läst en del om mat som är stoppande respektive lösande och ska prova det.

    Men vet någon om det funkar att ge barn malda linfrön eller psylliumfrön mot förstoppning? De innehåller ju mycket vattenlösliga fibrer och tänker att det kanske kan vara bra. Vet någon?

  • Svar på tråden Malda linfrön/psylliumfrön till 9 månaders?
  • Linda1976

    Från Kolhydrater i fokus: (jag vågar dock inte svara för att småbarnsmagar funkar på samma sätt, men det kan ju vara intressant att genomskåda fibermyten)

    8. Hur får jag i mig fibrer?


    Fibrer är faktiskt ingenting vi behöver. Det argumenteras för att magen fungerar bättre, och att fullkornsprodukter bör väljas framför något annat.


    Ingenting kunde vara längre från sanningen.


    Fullkornsdelen -- skalet av gräsfröna (sädesslagen) -- innehåller fytinsyra, som förhindrar upptaget av en rad vitaminer och mineraler.  I praktiken innebär det att du behöver få i dig mer vitaminer och mineraler än om du undvikt fullkornsprodukter.


    Dessutom har vi problemet med de som har känsliga magar. Fibrer är då definitivt inget de mår bra av. Trots det får de oftast rekommenderat att just äta sånt.


    Vore vi råttor med en produktion av enzymet fytas som bryter ned fytinsyra vore det inte lika illa.  Ett alternativt är att långtidsjäst (surdeg) bröd, då fytinsyran bryts ned.  Då har du bara den (tämligen näringsfattiga) stärkelsen kvar.  Mindre skadligt, men ändå inte nyttigt...


    Så till fibrer och magfunktion.


    Vattenlösliga fibrer från t.ex. frukt funkar bra, men innehåller en del socker. Fett däremot är väldigt kolhydratfattigt och smörjer oerhört mycket bättre än fibrer: det fastnar inte och irriterar tarmarna; faktum är att många med IBS helt blivit av med sina problem.  Äter du LCHF fungerar magen automatiskt som den skall, så länge du inte är fettskrämd.


     
    Min smak är mycket enkel - jag nöjer mig bara med det bästa.
  • Teskedsmamman

    Jag hade kört på psylliumfrön!

    De passerar kroppen utan att tas upp, skalet blir gelé när de blir blöta. Medan linfrön kan bilda blåsyra i kroppen. En vuxen ska helst äta 1-2 msk om dagen, inte mer... den risken finns inte med psylliumfrön


    4 killar!! - tesked.blogspot.com/ - Virkaholic
  • Tillalamm
    Linda1976 skrev 2010-08-30 17:52:51 följande:
    Från Kolhydrater i fokus: (jag vågar dock inte svara för att småbarnsmagar funkar på samma sätt, men det kan ju vara intressant att genomskåda fibermyten)

    8. Hur får jag i mig fibrer?

    Fibrer är faktiskt ingenting vi behöver. Det argumenteras för att magen fungerar bättre, och att fullkornsprodukter bör väljas framför något annat.


    Ingenting kunde vara längre från sanningen.


    Fullkornsdelen -- skalet av gräsfröna (sädesslagen) -- innehåller fytinsyra, som förhindrar upptaget av en rad vitaminer och mineraler.  I praktiken innebär det att du behöver få i dig mer vitaminer och mineraler än om du undvikt fullkornsprodukter.


    Dessutom har vi problemet med de som har känsliga magar. Fibrer är då definitivt inget de mår bra av. Trots det får de oftast rekommenderat att just äta sånt.


    Vore vi råttor med en produktion av enzymet fytas som bryter ned fytinsyra vore det inte lika illa.  Ett alternativt är att långtidsjäst (surdeg) bröd, då fytinsyran bryts ned.  Då har du bara den (tämligen näringsfattiga) stärkelsen kvar.  Mindre skadligt, men ändå inte nyttigt...


    Så till fibrer och magfunktion.


    Vattenlösliga fibrer från t.ex. frukt funkar bra, men innehåller en del socker. Fett däremot är väldigt kolhydratfattigt och smörjer oerhört mycket bättre än fibrer: det fastnar inte och irriterar tarmarna; faktum är att många med IBS helt blivit av med sina problem.  Äter du LCHF fungerar magen automatiskt som den skall, så länge du inte är fettskrämd.


     
    Precis, för mycket fibrer funkar inte på mig heller - blir faktiskt bara hårdare av det. Men de vattenlösliga - såsom psyllium - har givit bra effekt på mig. Tänkte att det kanske kan hjälpa plutten me, men jag vet inte. Vissa barn kan ju vara fiberkänsliga har jag hört.
  • Tillalamm
    Teskedsmamman skrev 2010-08-30 18:53:42 följande:
    Jag hade kört på psylliumfrön!

    De passerar kroppen utan att tas upp, skalet blir gelé när de blir blöta. Medan linfrön kan bilda blåsyra i kroppen. En vuxen ska helst äta 1-2 msk om dagen, inte mer... den risken finns inte med psylliumfrön
    Ja, det är nog bättre än linfrön.
  • Linda1976
    Tillalamm skrev 2010-08-30 20:46:10 följande:
    Precis, för mycket fibrer funkar inte på mig heller - blir faktiskt bara hårdare av det. Men de vattenlösliga - såsom psyllium - har givit bra effekt på mig. Tänkte att det kanske kan hjälpa plutten me, men jag vet inte. Vissa barn kan ju vara fiberkänsliga har jag hört.
    Vad jag läst mig till så är det vanligare med fiberkänsliga barn än vuxna - man ska ju inte ge fullkornsbröd i större mängder tex... 

    Jag hade nog testat m lite mer fett, typ äkta smör faktiskt.

    Lycka till! 
    Min smak är mycket enkel - jag nöjer mig bara med det bästa.
  • Tillalamm
    Linda1976 skrev 2010-08-30 21:50:12 följande:
    Vad jag läst mig till så är det vanligare med fiberkänsliga barn än vuxna - man ska ju inte ge fullkornsbröd i större mängder tex... 

    Jag hade nog testat m lite mer fett, typ äkta smör faktiskt.

    Lycka till! 
    Tack för tipset!
Svar på tråden Malda linfrön/psylliumfrön till 9 månaders?