• Anonym

    Fråga ang utförsäkrade

    Hur tänker Vänsterpartiet i frågan ang de som fått sin aliv förstörda genom att bli utförsäkrade? Undrar även hur ni tänker framöver kring de som riskerar att utförsäkras?

  • Svar på tråden Fråga ang utförsäkrade
  • Vänsterpartiet

    Hej!

    I budgetpropositionen för 2011 kommer vi att föreslå ändring av den regel som får till effekt att alla med s k förlängd sjukpenning utförsäkras med automatik efter 550 dagar, det vi har kallat stupstocken. Eftersom vi menar att ingen ska utförsäkras endast till följd av att ett visst antal dagar har förflutit, utan att någon individuell bedömning av arbetsförmågan har genomförts, kommer vi att avskaffa denna regel fr o m den 1 januari 2011. Detta innebär att därefter kommer ingen längre att utförsäkras från sjukförsäkringen endast därför att ett visst antal dagar med sjukpenning förflutit.


    Har man inte fått sin situation löst och blivit utförsäkrad kan man omförsäkras till tidigare sjukpenningnivå och får rehabiliteringspenning då ersättningen utgår under aktiv rehabiliteringsperiod under förutsättning att individen deltar i överenskomna insatser. Annars gäller från årsskiftet möjlighet till sjukskrivning enligt de nya reglerna som de röd/gröna beslutar om.


Svar på tråden Fråga ang utförsäkrade