• avilo

    Surdegsbröd, vad är skillnaden på det och vanligt bröd?

    Ja...  vad är skillnaden på surdegsbröd och vanligt bröd?

  • Svar på tråden Surdegsbröd, vad är skillnaden på det och vanligt bröd?
  • MBert

    Surdegsbröd är gjord på surdeg.
    Surdeg får man genom att mjöl och vatten får stå och jäsa till sig ett par dagar. Man använder de naturliga jäsbakterierna som finns i mjölet (och luften) och behöver inte tillsätta vanlig jäst (men man kan tillsätta lite jäst om man vill för att skynda på jäsningen och/eller få bättre jäskraft).

    Surdegsbröd tar längre tid att baka eftersom jäsningen tar längre tid.
    Brödet får då mer smak, fler aromämnen hinner utvecklas, och blir ävern syrligare. Syran sänker GI vilket ger bättre blodsocker och mer mättnad.
    Syran gär även att fler mineraler frisätts, så brödet blir nyttigare rent näringsmässigt.
    Det blir även saftigare och får längre hållbarhet (eftersom bakterier inte trivs lika bra i syran).

  • avilo
    MBert skrev 2010-09-04 15:00:44 följande:
    Surdegsbröd är gjord på surdeg.
    Surdeg får man genom att mjöl och vatten får stå och jäsa till sig ett par dagar. Man använder de naturliga jäsbakterierna som finns i mjölet (och luften) och behöver inte tillsätta vanlig jäst (men man kan tillsätta lite jäst om man vill för att skynda på jäsningen och/eller få bättre jäskraft).

    Surdegsbröd tar längre tid att baka eftersom jäsningen tar längre tid.
    Brödet får då mer smak, fler aromämnen hinner utvecklas, och blir ävern syrligare. Syran sänker GI vilket ger bättre blodsocker och mer mättnad.
    Syran gär även att fler mineraler frisätts, så brödet blir nyttigare rent näringsmässigt.
    Det blir även saftigare och får längre hållbarhet (eftersom bakterier inte trivs lika bra i syran).
    Tack för ditt svar!{#emotions_dlg.flower}
Svar på tråden Surdegsbröd, vad är skillnaden på det och vanligt bröd?