• Danbala

    Maksalaatikko (leverlåda) recept?

    Moi!
    Recept på leverlåda verkar svårt att hitta, jag läser inte finska.
    Om ingen råkar sitta på ett bra, och vill dela med sig, kan jag alltid be mamma skicka över ett, men tänkte att nätet brukar vara en snabbare resurs!
    (Och jo, det är ju dags att börja med julmatslagandet så smått... )

    (Lanttulaatikko och porkkanalaatikko vore också trevligt - så gräddiga och odrägligt feta som det bara går. Men perunalaatikko klarar jag mig utan! :-P)

  • Svar på tråden Maksalaatikko (leverlåda) recept?
  • wozzgirl

    Maksalaatikko joulu 2000

    (6 portioner)
    2 dl grötris
    6 dl vatten
    1 1/2 tsk salt
    5 dl mjölk
    1 matsked smör
    1 lök

    300 g malen nötlever
    1 ägg
    1 dl russin
    3 matsked sirap
    1/4 tsk vitpeppar
    1 tsk meiram
    Ytterligare:
    Linonsylt

    koka riset i ca 20 min. Fräs löktärningarna i fett.
    Ta kastrullen från plattan o tillsätt kall mjölk, löken, levern, ägget, russinen och sirapen. Smaksätt med vitpeppar o meiram. Lägg blandningen i en ugnsform och grädda i 1h 15 min i 175 grader.

    www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/maksalaatikko-joulu-2000.aspx

  • wozzgirl

    Lanttulaatikko - Kålrotslåda

    1 1/2 liter kålrotstärningar
    50 g smör
    salt
    peppar
    muskotnöt (heter det så?
    1 dl skorpmjöl
    1 ägg
    2 dl grädde
    1/2 dl sirap

    Koka kålroten i saltat vatten så att den blir mjuk o kan mosas. tillsätt grädde, skorpmjöl, och ett vispat ägg. Tillsätt sedan sirapen o kryddorna.

    Lägg blandningen i en smörad ugnsform. Lägg lite skorpmjöl ovanpå.
    Grädda 150-175 grader ett par timmar. Var noggrann så lådan inte blir för torr.

  • Danbala

    Jepp, muskotnöt heter det.

  • wozzgirl

    Porkkanalaatikko
    (4 portioner)

    1 kg morötter
    vatten, salt
    3 dl mjölk
    2 ägg
    ca 1 tsk salt
    1 ½ matsked socker
    ½ - 1 tsk riven muskotnöt
    1 ? 2 dl kokat ris

    Till ytan:
    1 rkl skorpmjöl
    25 g smör

    Smöra formen med smör.

    Koka morötterna i lite saltat vatten. Häll vattnet i en annan kastrull och tillsätt ½ dl okokat ris i vattnet och låt det koka något.
    Låt morötterna svalna något o mosa dem.
    Tillsätt resten av ingredienserna. Blanda väl o häll allt i en ugnsform. Lägg skorpmjöl på ytan. Lägg några smörklickar på ytan.

    175 grader i 40 min

    Ha en trevlig FINSK jul

  • Danbala

    Kiitos, wozzgirl, du har varit till mycket hjälp! Nu ska jag laga så mycket jag kan i förväg och hoppas att de vi ska till å sin sida har saunan varm och redo när vi dyker upp.

  • ametist

    Är det mörk sirap man ska ha till kålrotslådan?

  • Danbala

    ametist:
    Jag körde med mörk, för det var det jag hade hemma. Smakade bra, tyckte jag i alla fall!

  • ametist

    Perfekt! Då slipper jag åka och köpa ngt annat! :) Tack så mycket för det snabba svaret!
    God Jul!

Svar på tråden Maksalaatikko (leverlåda) recept?