• Vinter kvinnan

    Finns det mer information om detta uttalande?

    www.aftonbladet.se/nyheter/article7792847.ab

    "Nu utlovar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) en lagändring inom kort.


    – Hela systemet är vansinnigt illa och orättvist, kontrar Mona Sahlin (S).


    Socialförsäkringsministern läste om Marie Bengtsson, 34, från Uppsala i gårdagens Aftonbladet. Och väljer nu att avslöja en kommande lagändring som gör att man inte längre ska kunna hamna i Maries situation."

    Hittar ingen annan information förutom det här som skrivits i Aftonbladet.


  • Svar på tråden Finns det mer information om detta uttalande?
  • Moderaterna

    Det förekommer en del medierapportering om enskilda sjukförsäkringsfall. För Moderaterna är det viktigt att lyssna till dessa berättelser, men de är ofta svåra för oss att kommentera eftersom det är omöjligt att känna till alla omständigheter.


    Aftonbladet skrev igår om en sjuk kvinna som inte hade möjlighet att få ersättning från sjukförsäkringen under tiden hon återhämtade sig efter en operation. Anledningen till detta är att den som aldrig har arbetat saknar en så kallad sjukpenninggrundande inkomst och kan därför inte få sjukpenning. Om inte arbetsförmågan är permanent nedsatt kan man heller inte få sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension.


    Den som har haft en lång period med tidsbegränsad sjukersättning och som inte tidigare har jobbat och därför saknar en sjukpenninggrundande inkomst behöver få ett bättre stöd. Därför håller regeringen just nu på att se över hur det går att utforma fördjupade insatser och anpassade ersättningsregler för dem som saknar en sjukpenninggrundande inkomst. Vi hoppas kunna återkomma så snart som möjligt med detaljer om hur detta stöd ska se ut. 


    Det är viktigt att komma ihåg att om arbetsförmågan är varaktigt nedsatt så kan man få sjukersättning även om man inte har någon sjukpenninggrundande inkomst. Utgångspunkten för våra reformer har varit att personer som till exempel är allvarligt sjuka, som vårdas på sjukhus eller som riskerar att allvarligt försämras ska ha en trygg sjukförsäkring.


    Vi har genomfört en stor reform av sjukförsäkringen. Ingen ska längre behöva fastna i långtidssjukskrivning. Sjukskrivna ska istället få stöd att ta sig tillbaka till arbetsförmåga igen. Vi är ödmjuka inför den oro som många har känt till följd av förändringarna. Vi följer därför reformen mycket noga för att se till att den få avsedd effekt. Det är vårt fokus också för kommande mandatperiod.

Svar på tråden Finns det mer information om detta uttalande?