• Matredaktör

    Vad göra med plommon?

    Plommonen bara öser ner från trädet! Är det någon som har bra tips på vad man kan göra med dem? Magen är redan full! ;)

  • Svar på tråden Vad göra med plommon?
  • Mumin80
    http://www.tasteline.com/Recept/Plommonkaka_3 Det går åt mycket plommon till den här, vilket är ett plus. Tiden i ugnen kan dock vara närmare 45 minuter. 

    Plommonsylt


    1 kg plommon


    0,5 kg syltsocker


    Jag kärnade ur, tärnade och mixade plommonen. Dock mixade jag frukten inte helt slät, utan lämnade kvar en hel del bitar. Kokade plommon och syltsocker i 10 minuter och hällde upp i sterila burkar.

    Prova också att ha i ca. 1 krm kanel i sylten.  


    Plommonsaft


    ca. 1 kg plommon


    2-3 dl vatten


    5 dl socker per liter råsaft


    ev. 1 krm atamon per liter saft för att förbättra hållbarheten


    Koka plommonen och vattnet och mosa plommonen så mycket som möjligt under kokningen. Koka tills plommonen har fallit sönder. Jag orkade inte kärna ut plommonen, men det verkar ha funkat i alla fall. Nu blev det ca. 0,5 liter råsaft av 1 kg plommon, så nästa sats kokar jag nog dubbelt så mycket i alla fall (om det blir gott). När plommonen kokat så häll upp dem i en saftsil och låt saften pressas ur i ca. en halv timme i alla fall. Koka sedan upp saften med lämplig mängd socker. Om man tillsätter atamon ska detta göras efter att man slutat koka saften. Häll därefter upp i sterila flaskor och förvara svalt.


    /En som också lever med plommonmos i trädgården varje år....
  • Adnil76

    Jag gjorde plommonmarmelad för något år sedan med lite citron (då behåller de den fina färgen) och hackade valnötter i. Mums!

  • memlan

    Gör chutney. Gott till många maträtter...

    Plommonchutney med balsamvinäger
    En sötstark härlig chutney som passar utmärkt till ostbrickan. Sötma från plommon, syrlighet från lök och äpple blandas väl med hettan från chilin och smaken från balsamvinägern. Härlig eftersmak. Detta är en rätt liten sats så dubblera gärna.



     

    Ingredienser
    700 g plommon (vikt utan kärnor)
    1 rödlök
    1 äpple (typ royal gala)
    1 röd chili, gärna stor
    1 dl balsamvinäger
    1 dl brun farin


     Gör så här
    Skär plommon i kvartar. Skär löken och äpplet i mindre bitar. Skär "slantar" av chilin och låt kärnorna vara kvar. Lägg alltsammans i en kastrull och slå över vinäger och farinsocker. Rör om och låt koka i ca 50 minuter. Jag lät locket ligga på de första 20 minuterna. Dra av plattan och låt svalna kort, häll sedan i en ren glasburk och låt svalna helt. Lägg på lock och ställ in i kylen.


     


    Plommonchutney med ingefära och citron
    God sötsyrlig chutney som verkligen gifter sig i munnen. Härligt frisk av citron och söt av plommon. Ska bli riktigt skoj att laga något med denna.. En fröjd för smakkörtlarna är det i alla fall!


    Ingredienser
    700 g plommon(vikt utan kärnor)
    1 citron
    1 bit ingefära (stor som en stor tumme)
    2 stora vitlöksklyftor
    1 gul lök
    1 dl brun farin
    1 dl äppelcider vinäger


     Gör så här
    Skär plommonen i kvartar. Riv skalet av citronen och pressa ut saften. Skala och riv ingefäran. Skala och pressa vitlöken. Hacka löken fint. Blanda och häll i en kastrull. Slå över vinäger och blanda ner socker. Låt koka ca 1 timme. Det blir rätt mkt vätska när både frukten, citronsaften och vinägern börjar koka. Så ha inte lock på så lite kan ånga bort. När det kallnat, dra av från plattan och låt svalna kort. Häll sedan i rena glasburkar och låt svalna innan du sätter på lock och ställer in i kylen.


     

  • Adnil76

    Man kan frysa in en del också... i väntan på att man vet vad man vill göra med dem :)

  • MBert

    Jag brukar halvera och kärna ur och lägga i frysen (i väl ursköljda mjölk- och filförpackningar på 1 liter). Sen gör jag sylt, kräm eller en god plommonpaj på dem.

  • Kiira

    Äta utav bara den! underbart gott ju!=) vill oxå ha plommon men de växer lite dåligt här uppe där ja bor.. Så du kan ju skicka upp en påse me posten =)

  • Matredaktör

    Kiira: Det skulle jag absolut om jag kunde! Det kommer snart plommon ur öronen här! 

Svar på tråden Vad göra med plommon?