• Dag
    Äldre 18 Sep 00:07
    2358 visningar
    3 svar
    3
    2358

    Vad kostar sänkt skatt

    Hejsan!

    Man hör ofta i debatten att Socialdemokraterna säger saker som:
    Ni sänkte skatten med 20 miljarder. Dessa 20 miljarder kunde ha används bättre i välfärden.

    Hur tänker ni då? Är dessa 20 miljarder helt förlorade och förbrukade pengar? Kommer inte dessa pengar som människor får i plånboken att användas? Folk kommer handla mer, vilket ger jobb i affärer och industri och därmed jobb och skatteintäkter, folk kommer att resa mer, vilket ger pengar till hotell och nöjesbranschen, folk kommer att ha mer pengar över och kommer i mindre utsträckning att behöva bidrag o s v.

    Hur mycket tror ni att en skattesänkning på 20 miljarder kostar? En siffra tack!

  • Svar på tråden Vad kostar sänkt skatt
  • Social­demokr­aterna
    Äldre 18 Sep 11:28
    #1

    Hej!

    Hur mycket skatt vi ska betala handlar förstås om hur mycket av välfärden vi ska betala för gemensamt och vilken kvalitet den ska hålla. Forskningen visar att i länder där vi har skolor, sjuivård och trygghetsförsäkringar som omfattar alla och där vi delar på riskerna, är klyftorna mindre än i andra länder. Små klyftor tjänar vi alla på. De skattesänkningar de moderatledda regeringen genomfört har till allra största delen gått till dem som redan har det gott ställt. Den rikaste procenten av befolkningen har fått lika mycket i skattesänkningar som 25 procent av befolkningen. De som fått betala är de allra mest utsatta, barnfattigdomen har ökat och sjuka människor kastas ut ur sjukförsäkringen.

  • Dag
    Äldre 18 Sep 14:04
    #2

    Goddag! Yxskaft!

    Du missade helt att svara på min fråga. Huruvida det är rätt med skattesänkningar och i så fall till vilka är också en viktig fråga, men jag ställde en helt annan fråga, nämligen vad en skattesänkning på 20 miljarder "kostar" staten i form av minskade skatteintäkter.

    Ska jag tolka detta uteblivna svar som att ni inte har en aning och att er argumentation på detta område saknar grund?

  • Social­demokr­aterna
    Äldre 18 Sep 14:54
    #3

    Det är klart att en del av skattesänkningen går tillbaka till staten och kommunerna. Men de senaste åren, när stora skattesänkningar har genomförts, har sparandet ökat rejält. Det beror förmodligen dels på att den allra största delen av skattesänkningarna har gått till den riksaste delen av befolkningen som inte behöver använda pengarna till ytterligare konsumtion. Desl på att otryggheten i samhället ökat i takt med att sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna har försämrats. Människor använder då inte skattesänkningen till konsumtion utan till att spara för det fall man skulle bli sjuk eller arbetslös, eller om kvaliteten i välfärden skulle vara så dålig att man känner sig tvungen att till exempel köpa tilläggstjänster.

Svar på tråden Vad kostar sänkt skatt