• Ammie

    Recept Julgodis :-)

    Jag älskar att pyssla inför julen men har precisflyttat och då har min lilla Julkokbok kommit bort och därmed även alla mina recept på gott Julgodis. Kan inte alla som har nått relativt enkelt och smarrigt recept på Julgodis lägga in det här? Skulle vara jätte bussigt

  • Svar på tråden Recept Julgodis :-)
  • Jennie Brunflo

    Matildas fudge

    1 dl sirap
    3 dl socker
    2 dl grädde
    3 msk kakao
    1 msk vaniljsocker
    2 msk smör

    Häll allt utom smör och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt koka till kulprov. Häll ner vaniljsocker och smör.
    Ta plattan från värmen och rör om häftigt. Häll ut smeten på bakplåtspapper.

    Mums!

    Limekola

    100gr smör
    2 dl grädde
    3 dl socker
    1 dl ljus sirap
    1 tsk vaniljsocker
    rivet skal från 2 limefrukter

    Smält smöret i en kastrull. Häll i allt utom limen. Rör väl. Koka utan lock. 15 minuter om du har en smal kastrull, 30 minuter om du har en vid kastrull. (eller till kulprov)
    Häll ner limen och koka 2 minuter.

    Marknadsgodis

    6 dl mjöl
    5 dl socker
    4 dl florsocker
    1 dl kakao
    125 gr kokosfett
    1,75 dl vatten
    100 gr margarin

    Blanda socker, vatten, koksfett och margarin i en kastrull och värm till allt är smält. Blanda det andra i en bunke och häll sedan över sockerlagen. Blanda väl och häll i lite långpanna. Låt stelna svalt och skär i bitar.

    Brända mandlar

    250 gram mandel
    250 gram strösocker
    ¾ dl vatten

    Lägg allt i stekpannan. Ställ på högsta värmen.
    Värm till massan bubblar och rör under tiden.
    Sänk värmen till vattnet förångas och sockret börjar bli
    till kristaller.
    Sockret ska sedan smälta delvis så det lägger sig i klumpar runt mandlarna.
    RÖR HELA TIDEN!

    När det blivit klumpar häll ut på bakplåtspapper så de ligger en och en och låt sedan svalna.

    Äppelmarmeladgodis

    3 kg äpplen
    2 dl äppelcider

    5 dl socker / liter puré

    Skölj och dela äpplena till mindre bitar och lägg dom i en stor kastrull. Häll i äppelcidern och koka under lock en bra stund tills allt blivit mosig, hjälp till med en träsked.
    Passera moset genom en sil, mät upp hur mycket det blev och tillsätt rätt mängd socker.

    Koka massan till den blir riktigt tjock en aning mörk. Häll en klick på ett tefat och ställ i kylen någon minut. Blev det stelt är det klart...annars fortsätter du kokandet.
    Täck en form med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt i den. Låt den stelna. Skär i små kuber och rulla i strösocker. Mums! Eller skippa strösockret och ät kuberna på en ostbricka.

    Chokladkola II

    100gr smör
    3 msk kakao
    3½ dl socker
    1 msk vaniljsocker
    1 dl sirap
    2 dl grädde

    Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Häll ner resten och rör om väl. Koka utan lock på svag värme, men det måste koka. Kolan är klar vid kulprov.

  • Ammie

    Tack tack, massa smarrigt juh

  • Sagogrynet

    Mmmmm... Fler tips? Jag vet att här finns minst en bagare och lurar...
    *smaska*

  • Ammie

    *puff* *puff* *puff*

    Finns det verkligen ingen mer som har några julgodis recept??? :(

  • Sagogrynet

    Hmmm... undrar också. Någon måste väl ha ett smaskigt recept som ligger och gömmer sig någonstans!

  • malin ulrika

    Mina julgodisar är mest mandelmassa smaksatt med olika saker, sedan doppad i smält choklad, och garnerad med strössel, godis, nötter, kaffebönor och liknande.

    Mina favoriter:
    Smaksätt med syltat apelsinskal, lite koncentrerad apelsin juice och eventuellt cointreau (citruslikör).
    Rulla till små bollar (gör dem lite mindre än du vill ha dem, chokladen gör dem större...)
    Smält mjölkchoklad (INTE blockchoklad, smakar inte gott,blä!), den godaste
    är Lindt, men Marabou är också god. Doppa bitarna en och en mha en gaffel, Låt chokladen rinna av över skålen innan du läger på smörpapper, annars får bitarna stor "fot" vilket ser fult ut.
    Ett tidsödande pillgöra, men MYCKET gott och upppskattat!
    Det brukade finnas Santa Maria marmelad-apelsin klyftor som jag dekorerade med, men ajg tror att de inte tillverkar dem länge. Man kan garnera med annat "apelsin liknande" godis, eller en bit syltat apelsinskal, eller citrus-strössel.

    Andra favoriter;
    smaksätt med kaffe, doppa i choklad (mörk eller mjölk, efter smak) garnera med kaffeböna i choklad.

    Smaksätt med kokos och kokoslikör, rulla till små bollar, doppa i choklad, rulla i kokos innan chokladen stelnar, lägg på papper att stelna!

    Annan som ser fin ut är;
    färga svagt grön, rulla till små "ekollon", fyll en djup tallrik med strösocker.
    Doppa en tredjedel av ekollonet i mörk choklad (så den får en liten "hatt"), ställ sedan i strösockret att stelna.
    Då blir det en vacker "hatt" med kant och allt, precis som ett riktigt litet ekollon!
    Väldigt dekorativt!

    Man kan komma på många olika sorter! det är bara att blanda, och doppa i choklad!
    Av choklad som blir över, brukar jag göra "plattor" ca 4 cm stora cirklar, som jag sedan arrangerar nöttter, mandlar och russin på! Ser fint ut! Kan man göra av både mörk och ljus choklad.

    En annan favorit är att blanda mandlar med smält choklad, och skeda upp i små formar.

    Det är också gott att ha i saffran i mandelmassa, och doppa i vit choklad.

    Ska testa era andras recept, låter goda!

  • Ammie

    Tack tack

    Nån mer som har nått recept att dela med sig av???

  • Sunflower

    Whiskyfikon

    Torkade fikon
    Mandelmassa
    Riktigt fin mörk choklad (ej block!!)
    God whisky (helst inte så rökig)

    Hacka fikonen så fint du kan, blanda i mandelmassa och whisky till en jämn smet.

    Rulla till bollar, doppa i smält choklad och låt stelna i kylen.

    De är fantastiskt goda, och lite mer vuxengodis än barngodis

Svar på tråden Recept Julgodis :-)