kött när man är gravid!
Håller på att tillaga en fransyska i ugnen. Är gravid, så vilken temperatur måste den ha för att vara ok att äta för mig?
Håller på att tillaga en fransyska i ugnen. Är gravid, så vilken temperatur måste den ha för att vara ok att äta för mig?
Oblodig =D
Kolla receptet hur många grader det ska vara för att den ska vara klar..låt den va inne lite extra!
det är alltså inte ok med lite rosa ens då?
Jag har bestämmt att jag äter rött nötkött efter att ha läst det här:
"Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt.
Rått kött från lamm, gris och vilt kan innehålla toxoplasmaparasiter. Toxoplasma dör när den hettas upp till 65ºC, det vill säga när köttet är genomstekt eller genomkokt. Nötkött innehåller sällan toxoplasma och därför är det inte lika viktigt att genomsteka helt nötkött. Helt lamm och viltkött som har varit fryst behöver inte heller genomstekas, eftersom parasiten dör vid djupfrysning. Köttfärs däremot bör alltid genomstekas, på grund av risk för skadliga bakterier."
www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Parasiter/Parasiter-i-kott/Toxoplasma-gondii/
Jag läste också när jag googlade att toxo.. dör vid 65 grader, därför tänkte jag att det kanske räckte med 65 grader... Men sen ska det ju vara "genomstekt" för gravida och det är det ju inte förren 70 grader väl? Är det något annat än toxo... man kan drabbas av vid stek lägre än 70 grader?
Det är helt ok med rosa nötkött. Det är 65* som gäller. SLV krånglar till det och verkar dessutom tro att det är genomstekt vid 65*