• Mareldsbarn

    Har du ett gott recept på en mustig gryta? Dela gärna med dig till mig

    Söker recept på goda höstliga mustiga grytor med rotfrukter, kött och svamp i. Har du även tips på något gott rödvin till så tar jag gärna emot det med Nu ska nämligen här lagast grytor i mängder i höstmörkret tänkte jag

  • Svar på tråden Har du ett gott recept på en mustig gryta? Dela gärna med dig till mig
  • MatildaAn

    puffar =) Vill också veta=)

  • Alux
    MatildaAn skrev 2010-10-03 16:17:16 följande:
    puffar =) Vill också veta=)
  • Dolliver

    Enklaste grytan gör jag på fläskfilé eller "grytkött" - steker upp till stekyta och låter sedan ligga och puttra i vatten och lite, lite balsamvinäger (gör det så himla saftigt!) i en-två timmar.

    Sen har jag i matgrädde, soya, vatten, ev mjölk för att fylla upp, kryddor och grönsaker i en salig blandning (lite av "vad-man-har-hemma"-stilen) - tex:
    lök, syltlök, broccolli, morötter, svamp, böngroddar, vattenkastanjer, paprika, rotfrukter, wokgrönsaker, osv.
    Ibland har jag i oliver eller ättiksgurka.

    För att få lite olika grytor varierar jag kryddbasen mellan det "vanliga" (salt & peppar) och har i curry, basilika och kokosmjölk (då skippar jag soyan) - mycket uppskattat av hela familjen! Testa också med citrongräs & ingefära samt rödcurry (skippa också soyan här).

    Ja, det var kanske inget "recept" direkt, men jag mäter aldrig och har dålig koll på vad jag har i alla gånger - det blir liksom alltid olika grytor - fast med samma bas..


    Scrappar PÅ allt, OM allt och AV allt Så akte dig för att komma i vägen! :D
  • Kimona

    Engelsk Biff Stroganoff

    400 g nötkött i bitar
    1 msk smör
    1 msk olivolja
    300 g champinjoner från burk
    3 finhackade sharlottenlökar
    1 msk vetemjöl
    300 ml köttbuljong
    1 msk Dijon senap
    1 msk tomatpuré
    3 msk creme fraiche
    20 g hackad persilja
    Salt
    Peppar

    Gör såhär:

    Krydda köttet med salt och peppar efter behag.
    Smält halva smöret i en stekpanna och tillsätt hälften av oljan.
    Bryn köttet och lägg upp i en skål så länge. Flytta stekpannan från plattan.
    Lägg i resten av smöret och oljan i stekpannan och stek löken i några minuter på låg värme.
    Rör i mjöl och buljong långsamt.
    Låt det puttra i 5 minuter.
    Rör i senap, tomatpuré, creme fraiche och persilja. Låt puttra i en minut.
    Lägg i köttet och svampen och låt stå på eftervärme under lock en stund.

    Servera med potatis, pasta eller ris.

  • Kimona

    Medeltidsgryta på modernt vis 4 personer

    ½ kg fläskkött
    1 liten gul lök
    2 dl minimorötter (gärna från burk)
    1 dl skivade champinjoner (gärna från burk)
    2 dl vatten
    ½ grönsaksbuljongtärning
    1 tsk torkad dill
    2 krm torkad dragon
    1 msk senap (original)
    1 dl Porter eller likvärdigt öl
    2 msk creme fraiche

    Gör såhär:

    Hacka löken och fräs med smör i stekpanna. Skär fläskköttet i grytbitar och bryn dom tillsammans med löken.
    Tillsätt vatten och öl, champinjonerna, minimorötterna och buljongtärningen.
    Låt puttra under lock i någon minut.
    Tillsätt kryddorna, senapen och creme fraichen. Rör om.
    Låt puttra i 5 minuter till innan servering.
    Serveras med kokt potatis.

  • Kimona

    Anglo Saxon Chicken Stew originalrecept 6 personer

    50 g smör
    1 kg kyckling i grytbitar
    450 g skivad lök¨
    4 finhackade vitlöksklyftor
    175 g korn
    900 ml vatten
    3 msk röd eller vitvinsvinäger
    2 lagerblad
    1 msk torkad salvia

    Gör såhär:

    Smält smöret i en stekpanna och bryn kycklingen tillsammans med löken och vitlöken.
    Tillsätt korn, vatten, vinäger, lagerblad och kryddor.
    Koka upp, lägg på locket och låt det sedan sjuda i en timme.
    Tillsätt salvia och fortsätt att sjuda ytterligare några minuter.
    Smaka av och krydda extra om det behövs.

  • Kimona

    Kimonas kycklinggryta 4 pers

    2 stora kycklingfiléer
    1 krm torkad dragon
    1 krm torkad rosmarin
    1 msk hönsfond
    1 st grönsaksbuljongtärning
    1 st gul lök
    1 tsk curry
    1 krm örtsalt
    1 tsk flytande honung
    4 st stora champinjoner
    2 krm peppar (jag använder 4 peppar)
    1 msk matlagningsvin
    1 dl creme fraiche
    ½ dl vatten
    Smör till stekning

    Gör såhär:

    Hacka löken och skiva champinjonerna och bryn de i smöret.
    Skär grytbitar av kycklingen och lägg i pannan när löken och svampen fått färg.
    Blanda alla torra kryddor och krydda kycklingen.
    När kycklingen fått färg, tillsätt vattnet, matlagningsvinet, hönsfonded och buljongtärningen.
    Låt puttra tills det mesta vattnet dunstat.
    Tillsätt honungen och creme fraichen och låt puttra under lock i 5 minuter.
    Servera tillsammans med kokt ris.

    Sådär, det var de jag hade att erbjuda :)

  • malla

    Kreolska grytan är alltid god :)

    Till 6 personer

    900 gr fläskfilé
    2-4 kabanosser eller annan valfri kryddig korv
    2 röda paprikor
    1 liten burk syltlök
    1 liten burk cornichons eller ättiksgurka
    1-2 dl svarta oliver
    vitlöksklyfta/klyftor efter behag
    smör
    salt 
    svartpeppar
    vetemjöl att reda av med
    5 dl matlagningsgrädde

    1. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor som du bultar ut lite lätt. Skär korven i skivor.

    2. Strimla paprikan. Sila av syltlök, gurka och oliver.

    3. Fräs snabbt upp korven i en gryta. Ta upp den.

    4. Bryn fläskfilén, salta och peppra. Pressa ner vitlök och pudra över mjölet.

    5. Lägg i korven, vänd ner paprika, syltlök, gurka och oliver. Häll på grädden.

    6. Låt puttra svagt i ca fem minuter. Smaka av.

    Serveras med fördel till pressad potatis och en grönsallad. Det går även bra med kokt potatis eller ris. 

  • LucyP

    Fläsk i öl (blir hungrig av att tänka på det) Vi brukar köra med skinkstek om vi hittar någon billig men det går säkert att göra av annat också. Man tar vad man haver, förslagsvis morötter, purjolök, selleri, vitlök. Bacon stekes i gryta - bryn steken i fettet (för färg och smak. I med allt annat. Häll på ljus öl, upp till halva grytan (som är packad med grejer - det går inte åt en hel 50 cl burk). På med lite chili. Krydda efter smak och tycke. In i ugnen typ 2 timmar. När det är klartär köttet så mört att man kan dra isär det. Gör det - steken i bitar. Servera med potatis och vitkålssallad. Må bra.

  • LucyP

    Ooo, glömde, locket på inne i ugnen också!

  • GreetaGarbo

    den här grytan gillar jag:

    Älggryta:


    0,8 kg Älgkött
    1 msk smör
    200 g morötter
    100 g gul lök
    0,5 l rött vin
    0,5 l buljong
    1 stk lagerblad
    0,5 tsk timjan
    3 stk enbär
    1 msk redning/ maizena brunt
    1 stk palsternacka
    10 stk scharlottenlökar
    50g karljohansvamp funkar med champinjoner också
    1 msk farinsocker
    100g rimmat fläsk ( 1 pkt Bacon )
    Finhackad persilja


     


    Tillagning:


    Skär köttet i 2 cm tärningar. Bryn dem i smör och lägg över dem i en gryta, skala och hacka lök och morötter (spara i morot till senare), fräs dessa grönsaker och lägg ner dem i grytan tillsammans med köttbitarna. 


    Fyll på med vinet och låt det koka in tills nästan all vätska har kokats bort, fyll då på med buljongen, koka upp, skumma av och tillsätt kryddorna.


    Koka sedan grytan under lock i en timme.


    Sila av buljongen, blanda kött och buljong i en gryta och håll den varm.


    Red av med smör, blanda med vetemjöl och låt koka i ca 5 minuter.


    Skiva en morot ( den sparade ), skär palsternackan i små stavar och hacka löken.


    Fräs sedan grönsakerna och svampen i smör och strö över lite farinsocker och salt.


    Knaperstek fläsket och strö det över grytan tillsammans med grönsakerna och persiljan.

Svar på tråden Har du ett gott recept på en mustig gryta? Dela gärna med dig till mig