den här grytan gillar jag:
Älggryta:
0,8 kg Älgkött
1 msk smör
200 g morötter
100 g gul lök
0,5 l rött vin
0,5 l buljong
1 stk lagerblad
0,5 tsk timjan
3 stk enbär
1 msk redning/ maizena brunt
1 stk palsternacka
10 stk scharlottenlökar
50g karljohansvamp funkar med champinjoner också
1 msk farinsocker
100g rimmat fläsk ( 1 pkt Bacon )
Finhackad persilja
Tillagning:
Skär köttet i 2 cm tärningar. Bryn dem i smör och lägg över dem i en gryta, skala och hacka lök och morötter (spara i morot till senare), fräs dessa grönsaker och lägg ner dem i grytan tillsammans med köttbitarna.
Fyll på med vinet och låt det koka in tills nästan all vätska har kokats bort, fyll då på med buljongen, koka upp, skumma av och tillsätt kryddorna.
Koka sedan grytan under lock i en timme.
Sila av buljongen, blanda kött och buljong i en gryta och håll den varm.
Red av med smör, blanda med vetemjöl och låt koka i ca 5 minuter.
Skiva en morot ( den sparade ), skär palsternackan i små stavar och hacka löken.
Fräs sedan grönsakerna och svampen i smör och strö över lite farinsocker och salt.
Knaperstek fläsket och strö det över grytan tillsammans med grönsakerna och persiljan.