• Sigrid

    Vill ha recept på gott vörtbröd

    Jag känner för att testa att baka vörtbröd, men har inget recept. Har du något gott så vill jag gärna ha det.


  • Svar på tråden Vill ha recept på gott vörtbröd
  • Frökenolson

    jan hedh's vörtbröd i hans bok BRÖD, bakat med riktig vört och svagdricka samt kryddor såklart!
    har det inte hemma men prova att söka på det

  • Sigrid
    Frökenolson skrev 2010-11-29 20:35:16 följande:
    jan hedh's vörtbröd i hans bok BRÖD, bakat med riktig vört och svagdricka samt kryddor såklart!
    har det inte hemma men prova att söka på det
    Tack! Ska kolla upp det.
  • iolanthe

    Detta hittade jag i Allers förra julen, godaste brödet som finns tror jag .

    Vörtbröd

    1 flaska julmust, 33 cl
    1 flaska porter, 33 cl
    50 g jäst
    50 g smält smör
    1 dl mörk sirap
    2 tsk salt
    2 tsk malen pomerans
    1 tsk malen ingefära
    0,5 tsk malen kryddnejlika
    ca 8 dl rågmjöl
    ca 8 dl vetemjöl
    1 dl russin
    1 dl grovhackade valnötter (jag vill inte ha nötter i brödet så jag tar mer russin istället, men det går säkert bra att lämna bort båda om du vill)

    För blank yta:

    3 msk vatten
    2 krm potatismjöl

    Jag mäter inte så noga när jag gör det här, ser bara till att det blir tillräckligt tunt att pensla.

    1. Värm julmust och porter fingervärmt
    2. Smält smöret
    3. Smula jästen i en bunke och lägg i salt och socker, rör tills jästen löser upp sig
    4. Häll julmust och porter över jästblandningen
    5. Rör i resten och knåda till en smidig deg. Det får vara lite kladdigt, jag följer nog mjölmängden i receptet ganska exakt.
    6. Låt degen jäsa, ca 1 timme
    7. Strö mjöl på bakbordet innan du stjälper ut degen och sen lite över degen innan du börjar bearbeta den, så kladdar det inte fast i fingrarna.
    8. Dela degen i två delar och forma till 2 limpor. Jag brukar platta ut/kavla ut degen lite och sen rulla ihop den och lägger på plåten med skarvet neråt.
    9. Lägg ugnen på 250 grader, låt gärna limporna jäsa på spisen under tiden ugnen blir varm, dom jäser bra där.
    10. Duscha bröden lätt med vatten från en sprutkanna före gräddning. Lägg in i nedre delen av ugnen och sänk genast värmen till 200 grader. Grädda 30-35 minuter.
    11. Blanda vatten och potatismjöl och sjud upp på svag värme under omrörning och pensla över bröden genast du tar dom ur ugnen.
    12. Ät och njut :)

  • Sigrid
    iolanthe skrev 2010-11-29 22:17:27 följande:
    Detta hittade jag i Allers förra julen, godaste brödet som finns tror jag .

    Vörtbröd

    1 flaska julmust, 33 cl
    1 flaska porter, 33 cl
    50 g jäst
    50 g smält smör
    1 dl mörk sirap
    2 tsk salt
    2 tsk malen pomerans
    1 tsk malen ingefära
    0,5 tsk malen kryddnejlika
    ca 8 dl rågmjöl
    ca 8 dl vetemjöl
    1 dl russin
    1 dl grovhackade valnötter (jag vill inte ha nötter i brödet så jag tar mer russin istället, men det går säkert bra att lämna bort båda om du vill)

    För blank yta:

    3 msk vatten
    2 krm potatismjöl

    Jag mäter inte så noga när jag gör det här, ser bara till att det blir tillräckligt tunt att pensla.

    1. Värm julmust och porter fingervärmt
    2. Smält smöret
    3. Smula jästen i en bunke och lägg i salt och socker, rör tills jästen löser upp sig
    4. Häll julmust och porter över jästblandningen
    5. Rör i resten och knåda till en smidig deg. Det får vara lite kladdigt, jag följer nog mjölmängden i receptet ganska exakt.
    6. Låt degen jäsa, ca 1 timme
    7. Strö mjöl på bakbordet innan du stjälper ut degen och sen lite över degen innan du börjar bearbeta den, så kladdar det inte fast i fingrarna.
    8. Dela degen i två delar och forma till 2 limpor. Jag brukar platta ut/kavla ut degen lite och sen rulla ihop den och lägger på plåten med skarvet neråt.
    9. Lägg ugnen på 250 grader, låt gärna limporna jäsa på spisen under tiden ugnen blir varm, dom jäser bra där.
    10. Duscha bröden lätt med vatten från en sprutkanna före gräddning. Lägg in i nedre delen av ugnen och sänk genast värmen till 200 grader. Grädda 30-35 minuter.
    11. Blanda vatten och potatismjöl och sjud upp på svag värme under omrörning och pensla över bröden genast du tar dom ur ugnen.
    12. Ät och njut :)
    Tack!
  • Frökenolson

    det jag tycker är godast är när man bakar på vört, kan vara svårt att få tag på men, annars är det ju faktiskt inte ett vörtbröd..
    Dock få som bakar på det sättet nu för tiden, de flesta tror att vört är något man köper i en påse på ica(kryddsatsen)
    Det är bättre att göra som tjejen ovan och använda riktiga kryddor, gärna färskmalda, ger mycket mer smak.

    Bor du på västkusten kan du komma och köpa lite vört av mej, har bageri där och bakar så lite som möjligt utan tillsatser och på riktiga råvaror(smör, vaniljsocker, riktig grädde m.m.)

    Va du än bakar, lycka till med julstöket!

  • Sigrid
    Frökenolson skrev 2010-12-01 22:18:02 följande:
    det jag tycker är godast är när man bakar på vört, kan vara svårt att få tag på men, annars är det ju faktiskt inte ett vörtbröd..
    Dock få som bakar på det sättet nu för tiden, de flesta tror att vört är något man köper i en påse på ica(kryddsatsen)
    Det är bättre att göra som tjejen ovan och använda riktiga kryddor, gärna färskmalda, ger mycket mer smak.

    Bor du på västkusten kan du komma och köpa lite vört av mej, har bageri där och bakar så lite som möjligt utan tillsatser och på riktiga råvaror(smör, vaniljsocker, riktig grädde m.m.)

    Va du än bakar, lycka till med julstöket!
    Bor tyvärr inte i närheten, men tack för erbjudandet. Jag har valt ett bröd med kryddor i (ej färdig vörtkryddpåse, den testade jag förra året och fick slänga bröden för de blev INTE goda).
  • MBert

    Jag vill också göra ett äkta vörtbröd, med riktig vört och gärna med surdeg. Men det verkar svårt att få tag på flytande vört (och på ett recept med detta i).

Svar på tråden Vill ha recept på gott vörtbröd