Ert bästa paj recept?
Vill göra paj men vilken? :P
Vill göra paj men vilken? :P
Jag brukar göra köttfärspaj...nåt recpet har jag inte....
Vanlig pajdeg, förgräddas.
Steker köttfärs o lök o kryddar.
Lägger i pajskalet o lägger över tomater tex o blandar creme fraiche o riven ost o brer ut överst.
Har många pajrecept men två favoriter...en med spenat och ädelost och den andra med köttfärs.
Spenat/ädelostpaj:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g margarin
4 msk vatten
Blanda ingredienserna till en homogen deg, tryck ut i en pajform och förgrädda 15 min i 200 grader.
1 pkt bladspenat (findus finaste)
1 st Kvibille grönmögelost
riven ost
* Tina spenaten, krama ur vattnet. Täck botten i det förbakade pajskalet.
* Tillsätt därefter den rivna grönmögelosten och ovanpå vanlig riven ost.
* Gör en äggstanning o slå över. Grädda i ca 30 min i 200 grader.
Köttfärspaj:
Pajdeg:
3 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
115 g Smör
ev. 2 msk Crème Fraiche,
gör degen spröd
Fyllning:
1 gul lök
1 morot
2 klyftor vitlök
en klick Norrmejerier Smör
1 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
2 msk tomatpuré
2 1/2 dl Mellangrädde
salt och peppar
ev. 1 msk mjöl1 stort ägg
200 g köttfärs
1 dl riven ost, gärna lagrad
Värm ugnen till 225°. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen eller kör den i matberedare så att den precis bara hinner forma sig till en boll.Tumma ut degen i pajformen, spara gärna lite deg till dekoration, och ställ formen kallt en stund. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Skala och hacka lök, morot och vitlök. Fräs alltsammans i Norrmejerier Smör tillsammans med köttfärs och kryddor. Tillsätt tomatpuré och grädde och koka ihop i 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ser det såsigt ut, strö på lite mjöl och koka ihop ytterligare. Tag pannan av värmen och rör ägget i färsen. Fördela köttfärsen i pajskalet, täck med ost och ev. degränder penslade med uppvispat ägg.Grädda pajen i 200° 20-25 minuter eller tills den stelnat och fått fin färg.
Denna paj är så god
Broccoli- och purjolökspaj
4-6 port
Pajdeg:
125 g smör
3 dl fullkornsvetemjöl
1 msk linfrön
2 msk kallt vatten
Fyllning:
250 g broccoli
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
150 g riven Arla Köket Kvibille Svecia
Äggstanning:
3 ägg
3 dl Arla Köket matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1. Sätt ugnen 200°.
2. Hacka samman smör, mjöl och linfrön för hand eller i matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ i kylskåpet 10 min.
4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
5. Skär broccolin i bitar och koka den i lättsaltat vatten ca 5 min, låt rinna av.
6. Ansa och strimla purjolöken.
7. Skala och hacka vitlöken.
8. Fräs löken i smör i en stekpanna tills purjolöken är mjuk men inte tagit färg.
9. Vispa ihop ägg och grädde. Salta och peppra.
10. Fördela lök, broccoli och riven ost i pajskalet och häll på äggstanningen.
11. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 35 min
Jag bara älskar tacos så jag gör tacopaj
4 personer
Degen:
4dl mjöl
2tsk bakpulver
2 nypor salt
50g margarin
1½dl mjölk
Blanda mjölet, bakpulvret, saltet och finfördela margaringet i det, häll sedan i mjölken och blanda tills det blir en deg. Bred ut den i en pajform och ställ i ugnen (225 grader) i 10 min.
Fyllning 1:
Fräs färsen blanda i gullök, tacokrydda och 1dl vatten låt det blandas en stund i stekpannan. Lägg sedan i den färdiga pajdegen.
Fyllning 2:
Skiva 4st tomater och 4st pepparoni, blanda och lägg över fyllning 1.
Sås:
2dl creme fraiche
4msk majonäs
1dl ost
1 nypa vitpeppar
Vitlök efter smak
Blanda ihop och smeta ut över fyllning 2. Ställ sedan in i ugnen igen (225 grader) i 10 minuter. Ta fram och servera tillsammans med en grönsallad
Super gott är det Hoppas det ska smaka
Denna är också helt underbar
Julig köttfärspaj
Pajdeg:
100 g smör
3 dl fullkornsvetemjöl
2 msk vatten
Fyllning:
1 gul lök
500 g blandfärs
1 msk smör
1½ tsk salt
2 krm peppar
1 tsk pepparkakskryddor
1 tsk garam masala
3 msk chilisås eller tomatpuré (jag brukar ta hälften var)
1 dl riven lagrad ost
2 ägg + ägg att pensla med
2½ dl matlagningsgrädde
Garnering:
Röd och grön paprika skurna i tärningar
1.Blanda samman degen ordentligt
2.Klä en pajform, ca 24 cm i diameter, men spara lite deg till garnering. Ställ kallt ca 20 minuter.
3.Förgrädda pajskalet i 200 grader ca 10 minuter.
4.Skala och hacka löken. Stek lök och färs i smör. Tillsätt salt, peppar, kryddor, chilisås och tomatpuré. Blanda ner den rivna osten och lägg det i pajskalet.
5.Vispa samman ägg och grädde och häll det över köttfärsen.
6. Kavla ut resten av pajdegen och tryck ut ex stjärnor eller hjärtan med pepparkaksmått. Lägg dem som ett galler ovanpå. Pensla med ägg och grädda i 200 grader ca 30 minuter.
7.Strö över paprikatärningar.
Jättegod tacopaj
Tacopaj
Pajdeg:
3 dl fullkornsvetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
400 g blandfärs
1 finhackad röd paprika
1 finhackad gul lök
1 påse taco kryddmix
1 dl chunky salsa
riven ost
1.Hacka snabbt samman mjöl, smör och vatten.
2.Tryck ut degen i en pajform, nagga botten och förgrädda mitt i ugnen i 225 grader i 10 minuter.
3.Bryn färsen och ha i paprikan och löken, fräs ytterligare en liten stund.
4.Tillsätt kryddmixen och chunky salsan, koka i ca 5 minuter.
5.Häll färsen i pajskalet och strö över riven ost.
6.Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.