När huden brister
Många upplever någon gång i livet att huden, någonstans på kroppen, kan se annorlunda ut. Huden kan förändras på många olika sätt och en av de förändringar som kan ske är att man får hudbristningar. Dessa kan uppstå när som helst i livet och när man minst anar det. Ett annat namn för hudbristningar är Striae som kommer av det engelska ordet "stretch" som kan översättas med ordet "sträcka". Och det är just detta som huden gör när man får hudbristningar - den sträcks ut.
Bakomliggande orsaker
Att huden blir utsträckt kan ha en hel del bakomliggande orsaker. En vanlig anledning till hudbristningar är att huden inte har hunnit med i den takt som hudens storlek har ökat. Ett bra exempel på detta är när en kvinna blir gravid. Huden som finns på magen tänjs då ut i en snabbare takt än vad som är normalt. Samma sak brukar gälla brösten. Följden blir att huden ofta brister, vilket dessutom är vanligare hos yngre gravida kvinnor.
Det första tecknet på hudbristningar brukar vara röda eller rödlila streck som kan vara olika långa. Med tiden bleks dem till vita, mer otydliga sträck. Detta kan dock ta fler år och det är väldigt vanligt att man inte blir av helt och hållet med sina "ärr".
Vem drabbas?
Det är inte bara gravida kvinnors magar som drabbas av hudbristningar. Vanligt är också att huden brister när kroppens yta ökar på andra ställen, såsom på höfter, lår, överarmar, rygg och skinkor.
Hudbristningar uppstår ofta fysiologiskt i tonåren när kroppsformen ändras. Pojkar får då ofta hudbristningar över axlar och armar, och flickor över höfter. Denna typ av hudbristningar brukar försvinna av sig självt inom några år.
Det är inte helt ovanligt att den som styrketränar upplever hudbristningar på överarmar eller andra ställen på kroppen på grund av ökad muskelstorlek. Andra orsaker till hudbristningar kan vara användning av starkt kortison lokalt under lång tid eller höga doser kortison i tabletter.
Hudbristningar utan viktökning
Så kallade fysiologiska hudbristningar är mycket vanligt när man kommer in i puberteten och orsaken är ökad halt av hormoner som påverkar underhudens hållfasthet. Man behöver inte alls gå upp i vikt för att få hudbristningar över höfter, lår och bröst. Vem som helst kan alltså drabbas, oavsett vikt, även om det är vanligare att överviktiga personer drabbas.
Behandling
Tyvärr finns det ingen behandling, varken lokalt eller i tablettform, eller någon typ av operation som kan ta bort hudbristningar. Den form som ses hos ungdomar i puberteten då kroppen snabbt ändrar form, brukar dock gå över av sig själv. Hudbristningar på mage och lår i samband med graviditet brukar också minska kraftigt av sig självt.
Det finns inget sätt att ta bort hudbristningar. Laser fungerar inte. Det finns heller inget läkemedel som botar hudbristningar så köp inte i onödan dyra preparat som är verkningslösa. Hudbristningar brukar blekna och minska med åren. Om man opererar så blir det ärr, så en operation är inte att rekommendera. Det bästa man kan göra är att låta dem vara eftersom de bleknar och minskar så småningom.
Källa: huden.nu/hud/bristningar/