• 1982

    Mat-tips & recept på järnrik mat!

    Finns ju en tråd där man kan skriva vad man ska äta till middag. Tänkte vi kunde ha en egen om man har något bra tips på mat med mycket järn i. Eftersom mitt, och säker många andras, värde börjar sjunka nu.

  • Svar på tråden Mat-tips & recept på järnrik mat!
  • Fröken Stålhand

    Mitt tips är att laga maten i järngryta. Är i v. 38+1 idag och har inte ätit en enda järntablett!!! Tur kanske...

  • mom2be

    Jag äter ganska ofta avocado eller broccoli till maten, det innehåller mycket järn, ett annat tips är att dricka juice eller något annat c-vitaminrikt i samband med järnrik mat. C-vitaminet hjälper kroppen att ta upp järnet.

  • Babe

    Bladspenat... stek den snabbt i olivolja, med lite salt, peppar (vitlök om du gillar det) och ät istället för andra grönsaker till maten eller vänd ner den varma spenaten i nykokt pasta. Att ngt så enkelt kan bli så gott och nyttigt, innehåller mycket folsyra, c-vitamin och järn mm!!!

    Babe

  • lata kocken Johanna

    ja som lillstrumpa skriver så är järngryta det bästa man kan investera i...

    4-6mg extra järn per 100g mat helt utan att tänka på det

    välj rätt sorts frukostflingor oxå - en del är rejält berikade!

  • 1973

    Idag käkade vi leverbiff, potatis, löksky, riven morot och vitkål.

  • lata kocken Johanna

    leverbiff är väl kanske ingen höjdare även om den är järnrik?
    retinolnivåerna är lite väl höga...

  • ejenderman

    Jag trodde lillstrumpa skämtade. har aldrig hört talas om det. då ska jag lägga det på minnet.

  • Malinski 82

    Min bästa järnbomb är spenatsoppa! Mycket snabbt och enkelt...och gott.

    För 4 pers.
    1 l. vatten
    400 g fryst hackad spenat
    2 buljongtärningar (höns el grönsak)
    2 msk mjöl
    Lite smör, salt och peppar.
    5-6 hårdkokta ägg.

    Koka upp det mesta av vattnet (blanda ut resten med mjölet, så det inte blir klumpar). I med buljong och spenat. I med redningen. Rör om, koka ca 5 min. I med smör, salt och peppar.

    Servera med äggen i klyftor/halvor/hackat (efter smak) och till det något gott fiberrikt bröd.

  • 1973

    Som jag har fattat det så är det helt ok att äta leverbiff (enligt min bm iallafall). För jag antar att du syftade på att det är mycket A vitamin?!

  • Fröken Stålhand

    ejenderman: Fick det rådet av dietisten när jag var dit så numera lagar jag nästan all mat i järngrytan! Det verkar ju funka iaf!

Svar på tråden Mat-tips & recept på järnrik mat!