• Tingli

    recept på brunkål

    jag tänkte göra egen brunkål för första gången.
    har kikat lite på recept, men har inget skinkspad som man ev ska ha i.
    så jag undrar om nån har ett recept på brunkål utan skinkspad?
    vill gärna ha recept som ni själva testat och tyckt om


    BANANAHAMOCK
  • Svar på tråden recept på brunkål
  • ungmamma93

    Skånsk Brunkål
    (6-8 pers)

    1 vitkålshuvud ca 3,5 kg
    2 tsk salt
    1/2 tsk vitpeppar
    21/2 msk Winborgs ättiksprit
    10 msk ljus sirap
    150-200 gr smör

    Börja med att dela vitkålshuvudet i 4 delar (dela på mitten, dela sedan varje halva, så att man får 4 likadana bitar). Skär av det nedersta på kålen så att stocken och det grövsta tas bort. Dela sedan varje fjärdedel i ytterligare 3 bitar och skär dem sedan tvärsöver i lite grövre bitar, 3-4 cm ungefär.
    Bryn sedan kålen i smöret på svag värme i en gjutjärnsgryta. Efter ca 11/2 timma kan man börja krydda kålen med salt, peppar, ättika o sirap. Låt bryna ytterligare 1/2 h (totalt ca 2h). Kålen ska då vara både glansig, mjuk, simmig och färdig att serveras.

  • Tingli
    ungmamma93 skrev 2010-12-16 18:01:48 följande:
    Skånsk Brunkål
    (6-8 pers)

    1 vitkålshuvud ca 3,5 kg
    2 tsk salt
    1/2 tsk vitpeppar
    21/2 msk Winborgs ättiksprit
    10 msk ljus sirap
    150-200 gr smör

    Börja med att dela vitkålshuvudet i 4 delar (dela på mitten, dela sedan varje halva, så att man får 4 likadana bitar). Skär av det nedersta på kålen så att stocken och det grövsta tas bort. Dela sedan varje fjärdedel i ytterligare 3 bitar och skär dem sedan tvärsöver i lite grövre bitar, 3-4 cm ungefär.
    Bryn sedan kålen i smöret på svag värme i en gjutjärnsgryta. Efter ca 11/2 timma kan man börja krydda kålen med salt, peppar, ättika o sirap. Låt bryna ytterligare 1/2 h (totalt ca 2h). Kålen ska då vara både glansig, mjuk, simmig och färdig att serveras.
    tack så mycket!
    ska absolut testa detta receptet
    BANANAHAMOCK
Svar på tråden recept på brunkål