• Veritaslux

    Vilken temperatur på stek (oxkött) utan att det blir torrt?

    Egentligen gillar jag rött kött. Men, nu är jag gravid och då blir det inte så mycket av den varan. Foten i munnen

    I alla fall, nu ska jag göra en stek i morgon på nyår. Har inte bestämt vad det blir, jag får ta vad som finns idag, men det blir i alla fall någon finare oxbit är det tänkt. Hade det varit för min graviditet hade jag gjort den röd (kanske lite mer rosa gästernas skull) i mitten.

    Nu till min fråga. Vad betyder egentligen "välstekt"? Jag är livrädd för att köttet ska bli helt torrt. Det är det värsta jag vet, dock råkar det vara så att jag vet att mina gäster också föredrar välstekt så det är väl tur i alla fall. Annars hade vi fått slåss om mittenbitarna. Skrattande Men jag blir så förvirrad för temperaturråden i recepten är pckså olika. De kan variera från 70-75 grader. Vad ska jag välja?

  • Svar på tråden Vilken temperatur på stek (oxkött) utan att det blir torrt?
  • Amlin

    Jag sparar din tråd och kikar lite i den. Satt närmligen just och surfade runt för att få tips om hur man ska tillaga älgfilé så att den är ok ur gravidhänseende men samtidigt inte torr som fnöske.

    Nu är ju vilt och nöt inte riktigt samma. Som jag förstod livsmedelsverket så bör en 65 grader ska gå an, men jag är inte hundra på om jag läste texten rätt.
     
    http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Parasiter/Parasiter-i-kott/Toxoplasma-gondii/

  • Veritaslux
    Amlin skrev 2010-12-30 16:00:51 följande:
    Jag sparar din tråd och kikar lite i den. Satt närmligen just och surfade runt för att få tips om hur man ska tillaga älgfilé så att den är ok ur gravidhänseende men samtidigt inte torr som fnöske.

    Nu är ju vilt och nöt inte riktigt samma. Som jag förstod livsmedelsverket så bör en 65 grader ska gå an, men jag är inte hundra på om jag läste texten rätt.
     
    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier.../
    Aha, tack. Jag hade faktiskt missat det där med nötköttet, att det inte var lika noga eftersom toxoplasma är ovanligt i nöt. Jag har inte satt mig in i kostråden för just lamm, nöt och vilt så mycket, eftersom jag känt att om jag ändå inte kan få min blodiga biff, då kan det kvitta. Haha.

    Jag funderar nu dock på att sikta på 70 grader. Torde ju räcka tycker man...?
  • Amlin
    Veritaslux skrev 2010-12-30 16:17:53 följande:
    Aha, tack. Jag hade faktiskt missat det där med nötköttet, att det inte var lika noga eftersom toxoplasma är ovanligt i nöt. Jag har inte satt mig in i kostråden för just lamm, nöt och vilt så mycket, eftersom jag känt att om jag ändå inte kan få min blodiga biff, då kan det kvitta. Haha.

    Jag funderar nu dock på att sikta på 70 grader. Torde ju räcka tycker man...?
    Ja jag är nog inne på mellan 65-70. Vi har inte världens bästa termometer så 70 är nog säkrast att sikta på. I värsta fall får jag väl steka på min bit om den är för röd.

    Jag är tyvärr lite tråkigt när det gäller rött kött nu, utan ett glas rött till så är det liksom inte samma sak med de blodiga biffarna. Vissa saker passar bara så bra ihop. Så nu blir det mest sådana "vardagsstekar" med helt genomstekt kött som sen skivas och får koka lite extra i sin sky.
  • La Lola
    Amlin skrev 2010-12-30 16:00:51 följande:
    Jag sparar din tråd och kikar lite i den. Satt närmligen just och surfade runt för att få tips om hur man ska tillaga älgfilé så att den är ok ur gravidhänseende men samtidigt inte torr som fnöske.

    Nu är ju vilt och nöt inte riktigt samma. Som jag förstod livsmedelsverket så bör en 65 grader ska gå an, men jag är inte hundra på om jag läste texten rätt.
     
    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier.../
    Har du haft älgfilén fryst i 3 dygn så behöver du ju inte oroa dig för om den blir blodig.
    *mamma till Alma 10 år (-00) och Hedda 1 år (-09)*
  • Amlin
    La Lola skrev 2010-12-30 16:35:20 följande:
    Har du haft älgfilén fryst i 3 dygn så behöver du ju inte oroa dig för om den blir blodig.
    Nä det ante mig. Men jag måste erkänna att jag inte blev helt säker på vad som verkligen stod i kostråden ang frysning och genomstekning. Kan väl kanske bero på att jag läser dem samtidigt som jag bygger duplo med dottern.
  • La Lola
    Amlin skrev 2010-12-30 17:36:32 följande:
    Nä det ante mig. Men jag måste erkänna att jag inte blev helt säker på vad som verkligen stod i kostråden ang frysning och genomstekning. Kan väl kanske bero på att jag läser dem samtidigt som jag bygger duplo med dottern.


    Från länken här ovan:
    "Rått kött från lamm, gris och vilt kan innehålla toxoplasmaparasiter. Toxoplasma dör när den hettas upp till 65ºC, det vill säga när köttet är genomstekt eller genomkokt. Nötkött innehåller sällan toxoplasma och därför är det inte lika viktigt att genomsteka helt nötkött. Helt lamm och viltkött som har varit fryst behöver inte heller genomstekas, eftersom parasiten dör vid djupfrysning. Köttfärs däremot bör alltid genomstekas, på grund av risk för skadliga bakterier."
    *mamma till Alma 10 år (-00) och Hedda 1 år (-09)*
  • Amlin
    La Lola skrev 2010-12-30 18:52:50 följande:


    Från länken här ovan:
    "Rått kött från lamm, gris och vilt kan innehålla toxoplasmaparasiter. Toxoplasma dör när den hettas upp till 65ºC, det vill säga när köttet är genomstekt eller genomkokt. Nötkött innehåller sällan toxoplasma och därför är det inte lika viktigt att genomsteka helt nötkött. Helt lamm och viltkött som har varit fryst behöver inte heller genomstekas, eftersom parasiten dör vid djupfrysning. Köttfärs däremot bör alltid genomstekas, på grund av risk för skadliga bakterier."

    Man tackar. Nu hann jag läsa länken mer noga redan innan eftersom maken kom hem och tog över lekandet, men det var vänligt att du klippte ut det åt mig.

    Det blir med andra ord en något rödare genomstekt älgfilé än planerat imorgon. Mmm.

  • Veritaslux
    La Lola skrev 2010-12-30 18:52:50 följande:


    Från länken här ovan:
    "Rått kött från lamm, gris och vilt kan innehålla toxoplasmaparasiter. Toxoplasma dör när den hettas upp till 65ºC, det vill säga när köttet är genomstekt eller genomkokt. Nötkött innehåller sällan toxoplasma och därför är det inte lika viktigt att genomsteka helt nötkött. Helt lamm och viltkött som har varit fryst behöver inte heller genomstekas, eftersom parasiten dör vid djupfrysning. Köttfärs däremot bör alltid genomstekas, på grund av risk för skadliga bakterier."
    Tack, jag lusläste och hittade också den punkten. Det blev färsk rostbiff men nu vill maken kanske ha Porterstek. har dock inte bestämt mig. Då ska den ju koka i porter så då är den garanterat genomstekt men jag har aldrig gjort det förut och känner mig ganska trygg med att stoppa in en köttbit med lite kryddor och en termometer i ugnen. Om jag skulle råka ta den lite tidigt så den är rosa behöver jag i alla fall inte oroa mig men eftersom min gäster ändå verkar föredra hyfsat well-done låter jag den nog vara inne till 70 grader i alla fall.
  • Amlin
    Veritaslux skrev 2010-12-31 11:26:23 följande:
    Tack, jag lusläste och hittade också den punkten. Det blev färsk rostbiff men nu vill maken kanske ha Porterstek. har dock inte bestämt mig. Då ska den ju koka i porter så då är den garanterat genomstekt men jag har aldrig gjort det förut och känner mig ganska trygg med att stoppa in en köttbit med lite kryddor och en termometer i ugnen. Om jag skulle råka ta den lite tidigt så den är rosa behöver jag i alla fall inte oroa mig men eftersom min gäster ändå verkar föredra hyfsat well-done låter jag den nog vara inne till 70 grader i alla fall.
    Hihi, ja det är lurigt hur man än gör. Jag siktar på 65 grader. Tror vi får svårt att övertyga dottern om att det är ätbart annars.
  • Veritaslux

    Hur gick det med steken Amlin? Jag körde min rostbiff till 75 grader. Tänkte ta den vid 72 (hörde av en av gästerna att den eftervärmer om man lägger in i folie för att vila också) men min "franska steknining" på låg värme tog så himla lång tid att jag höjde värmen på slutet och då gick det fort mellan 70 och 75.

    I alla fall, köttet blev genomstekt men enligt min smak torrt. Enligt maken och gäster som gillar "well done" var köttet perfekt och alla åt med god aptit. Så jag får anta att det blev lyckat. Serverades med potatisgratäng, gräddsås, brysselkål och sallad gjord på blandsallad, körsbärstomater och avocado.

    Men jag kommer ta köttet lite tidigare nästa gång i vilket fall...

    Skrattande 

  • Amlin
    Veritaslux skrev 2011-01-01 11:40:48 följande:
    Hur gick det med steken Amlin? Jag körde min rostbiff till 75 grader. Tänkte ta den vid 72 (hörde av en av gästerna att den eftervärmer om man lägger in i folie för att vila också) men min "franska steknining" på låg värme tog så himla lång tid att jag höjde värmen på slutet och då gick det fort mellan 70 och 75.

    I alla fall, köttet blev genomstekt men enligt min smak torrt. Enligt maken och gäster som gillar "well done" var köttet perfekt och alla åt med god aptit. Så jag får anta att det blev lyckat. Serverades med potatisgratäng, gräddsås, brysselkål och sallad gjord på blandsallad, körsbärstomater och avocado.

    Men jag kommer ta köttet lite tidigare nästa gång i vilket fall...

    Skrattande 
    Vi hade uppenbartligen noll koll på älgfilé. Köttbiten är ju ganska tunn och det smällde bara till så var temometern uppe över 75 grader. Men, som jag misstänkte så är det svårt att placera en termometer korrekt i en så tunn filé så när vi skar den var den ljuvligt rosa samtidigt som kantbitarna var mer tillagade. Resultatet blev genomstekta kantbitar till dottern, lite mer rosa bitar till mig och ordentligt rosa/nästan röda bitar från mitten till maken. Kalas med andra ord trots att det blev fel.

    Vi hade egentligen planerat annat nyårsfirande men fick ställa in pga att min graviditet är ganska jobbig och maken varit sjuk, så älgfilén var inte alls planerad. Nu sänder vi en tacksam tanke till svärföräldrarna som försett oss med älgköttet för den var ljuvlig!
  • Veritaslux
    Amlin skrev 2011-01-01 11:56:51 följande:
    Vi hade uppenbartligen noll koll på älgfilé. Köttbiten är ju ganska tunn och det smällde bara till så var temometern uppe över 75 grader. Men, som jag misstänkte så är det svårt att placera en termometer korrekt i en så tunn filé så när vi skar den var den ljuvligt rosa samtidigt som kantbitarna var mer tillagade. Resultatet blev genomstekta kantbitar till dottern, lite mer rosa bitar till mig och ordentligt rosa/nästan röda bitar från mitten till maken. Kalas med andra ord trots att det blev fel.

    Vi hade egentligen planerat annat nyårsfirande men fick ställa in pga att min graviditet är ganska jobbig och maken varit sjuk, så älgfilén var inte alls planerad. Nu sänder vi en tacksam tanke till svärföräldrarna som försett oss med älgköttet för den var ljuvlig!
    Vad bra! Önskar er en riktigt god fortsättning på nya året och att ni båda kryar på er snart!
  • Amlin
    Veritaslux skrev 2011-01-01 12:10:19 följande:
    Vad bra! Önskar er en riktigt god fortsättning på nya året och att ni båda kryar på er snart!
    Tack! God fortsättning själv!
Svar på tråden Vilken temperatur på stek (oxkött) utan att det blir torrt?