• Sofi 79

    Hur få mjukare skorpa i bakmaskin?

    Jag har problem med att skorporna blir så hårda i min bakmaskin. Jag kan ställa den på tre lägen, men till och med på ljusaste läget blir skorpan så hård att det nästan förtar lite av upplevelsen.
    Hur kan man göra för att få mjukare skorpor?
    Jag skulle gärna vilja få till ett bröd som i princip saknar skorpa, bara har lite yta. 

  • Svar på tråden Hur få mjukare skorpa i bakmaskin?
  • MBert

    ...och den där skorpan som är det som är unikt när man bakar själv och det allra godaste på brödet (där kolhydraterna kristalliserat och bildat mycket arom).
    "Prima bröd" säger mina barn som sett råttan i Råttatoj bryta brödet och lyssna på knastret av skorpan

    nåja, smaken är som baken - delad.

    Vad du kan göra är att pensla med rikligt med vatten och vira in den i en fuktig bakhandduk. Då blir skorpan mjuk.

  • Sofi 79

    Alltså efter att brödet är färdigbakt?

    Jo, jag gillar också skorpa. Men inte när den blir så hård att det gör ont i tandköttet. Och så vill jag kunna variera med skorpfritt bara för kul.

    Du svarade på en tidigare tråd jag hade om nybörjarbak. Jag var så imponerad av dina kunskaper. Tyvärr insåg jag att jag inte hade tid att lära mig baka helt själv. Bakmaskinen har löst alla mina problem med saftighet och luft. Så nu är det roligt att experimentera igen, när jag slipper knåda själv

  • MBert

    Kul.
    Ja, bakmaskinen är kanonbra alternativ till köpt bröd när man inte hinner baka själv. Numera bakar jag bara en gång i veckan eftersom jag fått rådet att dra ner på brödet (för att gå ner lite i vikt).

    Ja, pensla rikligt med vatten på skorpan när du tar ut brödet ur maskinen och vira in den i en fuktig bakhandduk (medan du diskar ur degblandarbunken), så får du en mjuk skorpa.
    Om du sätter bakmaskinen på timer så kan du låta den bli färdig tidigare och stå kvar med locket på så kommer du också att få en mjukare skorpa eftersom fukten då sugs tillbaka in i brödet. Dock inte så mjuk som om du penslar och virar in brödet.

Svar på tråden Hur få mjukare skorpa i bakmaskin?