• Lilla My82

    Köttfärs med sista förbrukningsdag igår...

    Är det bara att slänga?

    Har varit sjuk så jag har inte ens tittat i kylskåpet sedan jag handlade.
    Jäkla skit! *mutter muttter* 

  • Svar på tråden Köttfärs med sista förbrukningsdag igår...
  • Freiya

    titta och lukta på den. hur ser den ut? är den fortfarande rosa? är den grå så skulle jag slängt den. även om den inte smakar illa äm, så brukar den ha fått en liten bismak när den är gråaktig.

    verkar den bra så ät den idag eller stek den och frys in den sen.


    Nu flyger vi, sa räven. Kastade grisen i tryckkokarn.
  • jennifer88

    käka på.. ska inte vara några problem alls när de bara gäller en dag..

  • BeniusPappa

    Lukta på den, har du haft den ute nån gång så hade jag inte rek det, men om den har legat i kylen hela tiden brukar det vara okej.

    Mmm hemmalagade köttbullar.. :)

  • jennifer88
    jennifer88 skrev 2011-01-10 12:51:27 följande:
    käka på.. ska inte vara några problem alls när de bara gäller en dag..
    men som andra sagt, självklart ska du lukta och kolla på den först men förutsatta att den verkade okej...
  • Philippa

    Köttfärs är inte att leka med... jag hade kastat den utan att passera min näsa....

  • Stor mamma

    jag är kräsen-hade kokat hundmat på den....ofta jg glömmer saker i kylen (har två kylskåp)

    nu har jag ett fläsklägg som legat tre dagar, ska koka den till hundarna

  • Lilla My82

    Hade gärna luktat på den men jag har inget luktsinne för tillfället. Är rätt förkyld :(

    Får väl slänga. Känns bara så jäkla dumt de är ju endå 2,5 kilo :( 

  • Lovey

    men är den grå?

    Är den rosa är det ingen fara, och om du är orolig ändå kan du steka den extra länge. 

  • mimsan01

    TS - är den vakumförpackad eller är den inplastad (mald i butik). Om den är vakumförpackad så hade jag luktat och kört på den - se bara till att hetta upp den ordentligt. Är den butiksmald så hade jag nog varit lite kräsnare. (Vakumförpackad brukar vara hållbar i en vecka eller så från att den är mald, butiksmald håller oftast bara någon dag)

    Sen så heter det ju oftast "Bäst före" inte "död och kryper iväg efter" datum

  • hjärterum

    Precis överst brukar ju köttfärs kunna bli lite grå även om den inte är gammal-beror på luft.
    EN dag över datumet brukar inte vara någon fara så länge den förvarats kyld hela tiden.
    Tillaga den riktigt ordentligt!


    ´´Ta var dag med ett leende-den kommer aldrig åter``...
  • Lilla My82

    Tack för alla svar :)

    Den är vacuum förpackad och ser rosa och fin ut så jag tänker steka upp den och sedan frysa in den. Får lov att gå på det visuella då jag knappt känner någon doft alls... Vad är det värsta som kan hända?

    Ska jag anv några spec kryddor el är det bara att steka???

    (sorry är helt värdelös på att laga mat och har nyss blivit singel men jag håller på att lära mig :) ) 

  • Philippa
    Lilla My82 skrev 2011-01-10 13:29:50 följande:
    Tack för alla svar :)

    Den är vacuum förpackad och ser rosa och fin ut så jag tänker steka upp den och sedan frysa in den. Får lov att gå på det visuella då jag knappt känner någon doft alls... Vad är det värsta som kan hända?

    Ska jag anv några spec kryddor el är det bara att steka???

    (sorry är helt värdelös på att laga mat och har nyss blivit singel men jag håller på att lära mig :) ) 
    Det värsta som kan hända är att du blir magjsuk.....
  • hjärterum
    Lilla My82 skrev 2011-01-10 13:29:50 följande:
    Tack för alla svar :)

    Den är vacuum förpackad och ser rosa och fin ut så jag tänker steka upp den och sedan frysa in den. Får lov att gå på det visuella då jag knappt känner någon doft alls... Vad är det värsta som kan hända?

    Ska jag anv några spec kryddor el är det bara att steka???

    (sorry är helt värdelös på att laga mat och har nyss blivit singel men jag håller på att lära mig :) ) 

    Salt & peppar-om inget annat ialla fall!
    Kött&grill-krydda
    Kryddpeppar
    Paprika
    Vitlök/lökkrydda


    ´´Ta var dag med ett leende-den kommer aldrig åter``...
  • hjärterum
    Lilla My82 skrev 2011-01-10 13:29:50 följande:
    Tack för alla svar :)

    Den är vacuum förpackad och ser rosa och fin ut så jag tänker steka upp den och sedan frysa in den. Får lov att gå på det visuella då jag knappt känner någon doft alls... Vad är det värsta som kan hända?

    Ska jag anv några spec kryddor el är det bara att steka???

    (sorry är helt värdelös på att laga mat och har nyss blivit singel men jag håller på att lära mig :) ) 

    Sen finns det ju även Köttfärskrydda!!
    Beror helt på vad du ska ha det till sen...


    ´´Ta var dag med ett leende-den kommer aldrig åter``...
  • NiXxI

    Köttfärs har sista-förbrukningsdag då det är kontaminerat kött direkt då det mals.
    Luktar den inte eller inte har färgskillnad så är det fritt fram.

    Oavsett vilket så påbörjas föruttnelsen av kött direkt när ett djur har blivit slaktat och sedan växer mikroorganismerna i olika takt beroende på kontamineringen.

    Dock så är k-förpackad färs "mer tålig" då det dels är förpackat i en kontrollerad atmosfär och dels mald och hanterad i mer klinisk miljö. 

    Mikroorganismer dör först över 121 grader, men de behöver inte avdödas i den mån att köttet inte har börjat förruttna. 


    jahapp
  • bizzziie

    Köttfärs har inte "bäst före", det är "sista förbrukningsdag" som gäller.
    Färg ska man inte gå efter, den kan bli lite grådassig pga luft redan någon dag efter packning! Det är inte farligt.

    Jag hade inte ätit färsen dagen efter!

Svar på tråden Köttfärs med sista förbrukningsdag igår...