Karlsson skrev 2011-01-16 17:03:51 följande:
Jag är av den uppfattningen att nästan all mat kan man äta billigt. Jag skriver nästan för jag räknar bort dyra köttbitar (oxfilé, biffar, entrecoter etc) samt skaldjur och endel fisk som också är av det dyrare slaget. Visst kan du hitta dessa produkter till halva priset ibland men billigt är det ju fortfarande inte i mina ögon sett.
Det gäller bara att aldrig betala ordinarie pris för något. Och inte köpa dyra tillbehör som flaskor med dressingar, såser, burkar med soltorkade tomater, oliver (finns billiga iofs), vitlöksklyftor etc, Ost är också något som generllt är dyrt så därför har vi inte ost på frukostbordet alla dagar. Färska grönsaker är också generellt dyrt så här års så det blir antingen kokt broccoli från frysdisken, vitkålssallad eller morötter till maten som tillbehör. Kostar mindre och innehåller betydligt mer nyttigheter än isberggsallad och gurka.
Jag har lärt mig vad saker kan kosta i kilopris eller literpris, väldigt viktigt att kunna så man har en rimlig chans att jämföra.
Jag gör alltså aldrig inköpslistor utan går in i olika affärer ofta (ibland kollat igenom reklamblad för att veta ungefär vad veckans kampanjer är). Kollar igenom köttdisken, mejerihyllan, charkhyllan, frysdisken osv. Väldigt ofta hittar jag köttfärs för 25-39 kr kilot, jag köper aldrig för dyrare än så. Högrev kan jag köpa om den kostar 59kr/kilot eller mindre, skinkstek för 49 kr/kilot eller mindre, ost 50kr/kilot eller mindre osv osv.
Ja du kanske hajar

När jag hittar mina fynd släpar jag hem rätt mycket och stoppar i frysen. Sen gör jag veckans matlista på det jag har.
Jag har förstått att många gör tvärtom, matlista först sen storhandling i en och samma butik. Man handlar det man skrivet på listan, punkt.
Har man då bestämt att man ska äta köttfärssås en dag så köper man ju köttfärs för vad den nu kostar just då. Ofta betalar man ju ett dyrare pris då tyvärr.
Sen när jag gör matlista lägger jag in två vegetariska rätter i veckan. Det gör det hela ännu billigare (men köp för guds skull inga färdiga vegetariska rätter, det är dyyyrt). Vegetariskt kan ju vara hemmagjord ärtsoppa utan fläsk och pannkakor, potatis och purjolökssoppa, pasta med tomatsås osv. Så är man ovan att både laga och äta veg. mat så ska man ju inte krångla till det.
Så här gör vi och så har vi gjort i två år. Fungerar utmärkt och matkostnaderna hålls på en rimlig nivå och vi äter mycket bättre och mer vällagad och varierad mat nu än förr

Tack så hemskt mycket för ditt svar!!
Jag var faktiskt på lidl idag och herregud, jag var i himmelen. Hur billigt som helst. Tex potatis 3 kg för FEM kr!!!! Jag är fortfarande chockad. From nu köper vi alltid mat där. Och vi har fått avstå vår godaste ost till billig för 39 kr kilot. Men det funkar. Nu måste vi se till att vi fortsätter såhär bara.
Det är som du säger att det är tillbehören som är dyrast. Vi är ju greker i familjen så vi äter dyra oliver och fetaost varje dag :) Och pesto soltorkade tomater osv kostar skjortan. Så det ska vi sluta med oxå. Det svider lite men man kan inte ha lyx varje dag :)