• Anonym (Oroli­g)
    Äldre 18 Jan 10:57
    1226 visningar
    1 svar
    1
    1226

    Blodtrycksmedicin under graividitet

    Hej,

    jag är gravid i 8e månaden och har högt blodtryck. Jag har haft det under många år och så även vid inskrivningen hos barnmorskan. Fick därför träffa en läkare redan i v9 som satte gränsen vid 160/110 och sa att om/när det gick över det skulle de kolla vidare och sätta in medicin (alla andra värden var bra). Han försäkrade mig om att det isf skulle bli gamla beprövade läkemedel där man har koll på biverkningarna.
    Förra måndagen hade mitt blodtryck kommit upp i 170/110 (gick ner och var normalt länge under graviditeten men började klättra igen under jul). Barnmorskan ringde då specialistmödravården på KS och fick tid till nu på torsdag. Jag skulle mäta igen innan dess för att hålla koll (fram till dess inga andra symptom). Mätte om i fredags och då hade jag 165/120 så mätte även igår (måndags) och då var det 165/115 så barnmorskan ringde specialistmödravården igen och nu var det tydligen en ny sköterska som tyckte att jag skulle komma direkt. Fick åka till förslossningen eftersom de inte hade tid att ta emot mig. Tog en massa prover och kolla bebisen. Allt såg bra ut förutom mitt levervärde som var något förhöjt.
    Läkaren skrev ut 50mg SelokenZOC som jag skulle ta en på kvällen och sen varje morgon. Blev dock osäker när jag i morse läste på apotekets hemsida att man inte ska ta dem när man är gravid eller ammar eftersom erfarenheten är för dålig. Frågade på apoteket när jag var dit och hämtade ut receptet och apotekaren sa att det stod att det var ett kategoriC-läkemedel och endast skulle ges om fördelarna för modern översteg riskerna för barnet. Det känns ju inte alls bra, även om jag nu hunnit gå långt i graviditeten och lillan snart är redo att komma ut (v35).
    Finns det inga bättre läkemedel att ge när man är gravid, där man har koll på biverkningar och vet att det inte skadar bebisen?

  • Svar på tråden Blodtrycksmedicin under graividitet
  • Apotek­aren
    Äldre 26 Jan 15:17
    #1

    Hej!
    Nu har jag läst på lite kring graviditet och högt blodtryck och du har fått precis den behandling som rekommenderas. En del läkemedel kan påverka barnet (men inte alltid på ett farligt sätt) men barnet kan också påverkas av sjukdomar som mamman råkar ut för. Därför måste läkaren bedöma vad som är bäst att göra. Läkarna som jobbar med detta är experter på just det.

    Vad jag kan se så ger inte Seloken Zoc några fosterskadande effekter. Som du skriver ovan är det inte så lång tid kvar innan förslossningen för dig, vilket ju är bra. Be att få prata med med läkaren som skrev ut läkemedlet om du känner dig orolig så får du ställa de frågor du har och förhoppningsvis få bra och lugnande svar.

    Vänliga hälsningar
    Catharina
    leg apotekare

Svar på tråden Blodtrycksmedicin under graividitet